free web hosting | website hosting | Business Web Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Poedel

Rasbeschrijving:
De Poedel is een zeer oud ras. Er bestaan vier grootteslagen, te weten standaard, middenslag, dwerg en toy. De juiste oorsprong is niet precies bekend. Zowel Frankrijk als Duitsland eisen het ras op, hoewel de FCI het ras als Frans erkend heeft. Duitse schrijvers denken dat het ras is ontstaan uit kruisingen tussen de Duitse Herdershond en een brak of ander jachtras. Fransen zien het ras als nakomeling van de Franse Barbet. Het ras werd oorspronkelijk gebruikt bij de jacht op waterwild. De Franse naam "Caniche" zou afgeleid zijn van canard (=eend). De Poedel heeft een opgewekt karakter en is een fijne hond, die bovendien erg oud kan worden.


Kenmerken:
Algemeen: Zeer actieve en harmonisch gebouwde hond. Hij ziet er sierlijk uit, maar pas op: er schuilt een echte hond onder dit uiterlijk! Het lichaam is gestrekt, met tamelijk brede en diepe borst. Gewelfde ribben, brede rug en tamelijk opgetrokken buik. Benen lang met goed bot. Matig lange hals, stevig en zonder keelhuid.
Kleur: Binnen de drie grootteslagen komen vijf kleuren voor: wit, zwart, bruin en sinds kort ook zilvergrijs en abrikoos.
Hoofd en schedel: Lange en fijne schedel. Achterhoofdsknobbel licht zichtbaar. Schedel niet te breed, matige stop. Krachtige voorsnuit, goed gesneden. Vlakke botten en spieren. Strakke lippen. Kin duidelijk aangegeven, niet uitstekend. Zwarte of donkerbruine ogen, bij bruine honden donker barnsteenkleurig. Oren tamelijk lang en hangend. Schaargebit.
Staart: Tot de helft of op 1/3 ingekort. Tamelijk hoog aangezet, in een kleine hoek schuin omhoog gedragen, nooit gekruld of over de rug. Dik bij de wortel.
Voeten: Klein en ovaal.
Beharing: Overvloedig, wollig, gekruld.
Schofthoogte: Toy: tot 28 cm
Dwerg: tot 35 cm
Middenslag: 35 - 45 cm
Standaard: 60 cm


Aard:
Levendig, speels, ntelligent, leergierig, gevoelig, voorzichtig, zeer gehecht aan zijn baas en diens gezin.

Verzorging:
Op tentoonstellingen is het verplicht de Poedel in een passend toilet te brengen. Het toiletteren vereist veel vakkennis en ervaring en kan dan ook het beste in een gespecialiseerd trimsalon gedaan worden. Het in model houden van een dergelijk toilet kost niet alleen veel aandacht en tijd, maar ook veel geld. Van de poedel wordt gezegd dat het een van de moeilijkste, zo niet de moeilijkste hond is om goed getoiletteerd op een tentoonstelling te showen en de concurrentie is in regel erg groot. Poedels die als huishond worden gehouden, wordt normaal gesproken geschoren, waarbij het haar op de kop, poten en de oren wat langer gelaten worden. Deze huishonden hebben vanzelfsprekend veel minder vachtverzorging nodig dan honden die tentoonstellingen bezoeken. De Poedel verhaart niet. Kijk zo nu en dan de tandjes na op tandsteen en maak de oren regelmatig schoon. Poedels mogen regelmatig gewassen worden.Opvoeding:
Dwerg-en Toypoedels zijn zeer intelligente honden die, als u ze goed aanpakt, al snel leren wat er van ze verlangt wordt. Met een consequente, maar met zachte hand bereikt u de meeste resultaten.

Sociale aanleg:
Over het algemeen zijn Dwerg-en Toypoedels probleemloze hondjes die erg goed met andere honden en huisdieren kunnen opschieten. Visite wordt aangekondigd, maar daar blijft het ook bij.

Beweging:
Hoewel Poedels heel goed op een flat kunnen worden gehouden, moet u ze wel voldoende lichaamsbeweging geven. Doe daarom regelmatig een balspelletje met ze in de tuin of maak lange wandelingen om de Poedel in conditie te houden. Poedels doen het over het algemeen erg goed in de verschillende takken van de hondensport, zoals fly-ball, behendigheid en gehoorzaamheid. De Grote Poedel is een van de intelligentste hondenrassen ter wereld.