free web hosting | free hosting | Business Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Alaskan Malamute

Rasbeschrijving:
Deze sledehond is genoemd naar een Eskimostam in Alaska, de Mahlemuts. Het ras is nauw verwant met andere Keeshonden zoals de Samojeed. Het is een bijzonder sterke sledehond en wordt al generaties lang gebruikt. De Alaskan Malamute is niet geschikt om af te richten, omdat het een zeer eigenzinnig ras is.


Kenmerken:
Algemeen: Omdat het dier gebouwd is voor vervoer van zware vrachten is het een stevig gebouwde hond. Het heeft een zwaar skelet, niet al te gedrongen en nooit hoog op de poten. Het lichaam is kort met diep borst. Goed gewelfde ribben. Rechte rug en licht opgetrokken buik. Matig lange benen, sterk met goed bone. Sterke, middelmatig lange hals.
Kleur: Wolfsgrauw of zwart en wit. De aftekeningen op het hoofd moeten een soort kapje of masker vormen.
Hoofd en schedel: De schedel is breed tussen de oren en versmalt naar de snuit toe. De snuit wordt naar de neuspunt toe iets smaller. Het hoofd is breed en krachtig en in verhouding met de rest van het lichaam. Middelmatig grote oren, driehoekig en staand. Amandelvormige, donkere ogen. Schaargebit.
Staart: Lang, niet te stijf gekruld en hoog gedragen. De staart volgt bij de wortel de lijn van de ruggengraat.
Voeten: Groot en sterk.
Beharing: Niet lang, maar dicht, dik en grof. De ondervacht is dicht, wollig en olieachtig.
Schofthoogte: Reu: 55 - 63 cm, Teef: 50 - 58 cm.


Aard:
Aanhankelijk, intelligent, vriendelijk en trouw, waardig soms wat eigenzinnig en dominant, nooit slaafs. De Alaska Malamute leert relatief snel en heeft een groot uithoudingsvermogen.

Verzorging:
De vacht van deze hond heeft niet erg veel verzorging nodig. In de ruiperiode kunt u het beste een grove kam met dubbele rij tanden gebruiken om de losse haren uit de ondervacht te verwijderen.Opvoeding:
Ondanks zijn vriendelijke aard moet deze hond toch met een vaste hand worden opgevoed. De Malamute heeft dus een baas nodig die stevig in zijn schoenen staat en die het karakter van de Malamute goed begrijpt. Onder leiding van zo’n baas kan dit ras erg veel leren –zelfs behendigheid behoort tot de mogelijkheden, al zal de Malamute op de wedstrijdniveau voorbijgestreefd door honden uit de herdershondengroep.

Sociale aanleg:
Alaska Malamutes gaan in het algemeen erg goed om met kinderen eigenlijk zijn ze vriendelijk tegen iedereen, wat er de reden van is dat ze nu niet bepaald geschikt als waakhond. Ten opzichte van andere honden van hetzelfde geslacht kunnen ze wat dominant gedrag vertonen, maar dit is eerder uitzondering dan regel. Katten zijn niet de geschiktste huisgenoten voor dit ras, tenzij u de hond al op jonge leeftijd aan katten gewend hebt. In dat geval zal de omgang met deze dieren weinig problemen opleveren.

Beweging:
Beweging is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de opvoeding van een Alaska Malamute. De hond heft namelijk veel,heel veel beweging nodig. Wanneer u van tevoren al weet dat u geen zin hebt om dagelijks minimaal een uur met de hond te gaan fietsen, kunt u beter niet aan dit ras beginnen. In een aantal landen zijn er wel verenigingen actief die sledehondenwedstrijden organiseren, of, bij gebrek aan sneeuw, wedstrijden met karren. Malamutes voelen zich zowel binnens –als buitenshuis op hun plaats, maar ze zijn niet graag alleen. Laat deze hond alleen aangelijnd uit of zorg ervoor dat hij goed onder appel staat –hij wil nog, wel eens de benen nemen.