free web hosting | free hosting | Business Web Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Zwarte Russische Terrier

Rasbeschrijving:
Het Rode Leger in Rusland had in de veertiger jaren behoefte aan een diensthond die van nature goed kon bewaken. De Riesenschnautzer, Rottweiler en Airedale Terrier werden in het fokprogramma gebruikt, om een hond te fokken die zelfstandig kon werken, zich gemakkelijk zou kunnen aanpassen en onbevreesd van aard zou zijn. Nadien werden andere rassen gebruikt om het ras te vervolmaken, zoals de Moskouwse Retriever en de New Foundlander. De huidige Russische Terrier ziet er vanzelfsprekend anders uit dan de toenmalige honden. Voorheen was het karakter belangrijker dan het uiterlijk. Momenteel wordt hard gewerkt aan het fokken op uniform uiterlijk en stabiel karakter. In Nederland zijn slechts een 80-tal Russische Terriers.


Kenmerken:
Algemeen: De Zwarte Russische Terrier ziet er krachtig uit. Goed geproportioneerd, krachtige botten en sterke spieren. Massieve hals. Brede diepe borst. Gewelfde ribben. Rechte, brede rug met goede spierontwikkeling.
Kleur: Zwart.
Hoofd en schedel: Hoofd is lang, krachtig en matig breed. Het hoofd oogt gestrekt, hetgeen wordt benadrukt door de vacht die een baard, en boven de ogen wenkbrauwen vormt. Oren klein, hoog aangezet en driehoekig. Ogen liggen schuin en zijn donkerbruin van kleur. Schaargebit.
Staart: De dikke staart wordt kort gecoupeerd.
Voeten: Rond, aangesloten met donkere nagels.
Beharing: Harde, goed aansluitende bovenvacht. Ondervacht is dik en wollig. Drie keer per jaar dient de vacht getrimd te worden.
Schofthoogte: Reu: 66 - 72 cm, Teef: 64 - 70 cm


Aard:
Robuust, intelligent, groot weerstandsvermogen. Hij heeft een sterk en evenwichtig karakter. Hij is zeer toegewijd aan zijn eigenaar. Hij is afwachtend met vreemden, bijterig en heel vlug in zijn verdedigingsreakties, het is een ideale waakhond. Een consequente opvoeding is noodzakelijk

Verzorging:
Hij kan zich aan het leven in de stad aanpassen wanneer hij dit als pup gewend is en wanneer hij dagelijks lange wandelingen kan maken. Hij moet regelmatig geborsteld en geplukt worden.


Beweging:
Veel beweging heeft de Zwarte Russische Terriër nodig. Hij neemt geen genoegen met drie maal daags een blokje om. Hij moet zich kunnen uitleven, tijdens de dagelijkse lange wandelingen. Daarnaast wil hij graag spelen en ravotten met zijn baasje.

Gebruik:
Gezinshond, bewakingshond.