free web hosting | free hosting | Business Web Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Yorkshire Terriër

Rasbeschrijving:
De Yorkshire Terriër is in de tweede helft van de 19e eeuw in Leeds ontstaan. Het is niet precies duidelijk hoe dit ras ontstaan is. Haast wel zeker is dat de Clydesdale Terriër (Paisley Terriër) een van de voorvaders is. Deze Terriër, die niet meer bestaat, leek op de Sky Terriër met kleuren die veel overeenkomen met de kleuren van de Yorkshire Terriër .Waarschijnlijk voert dit ras ook bloed van onder meer de Sky Terriër, de Manchester Terriër, de Brokenhaired Schotch Terriër, de Maltezer en de Dandie Dinmont Terriër. Door menigeen wordt aangenomen dat de Maltezer verantwoordelijk is voor de lange zijdenachtige vacht maar dat wordt door andere weer in twijfel getrokken daar de Brokenhaired Schotch Terriër de voorvader is van menig langharig Engels ras. Oorspronkelijk deed dit ras dienst als rattenvanger. Overigens was deYorkshire Terriër vroeger groter en zwaarder dan nu. Als eerste echte stamvader van de hedendaagse Yorkshire Terriër wordt gezien de in 1865 geboren "Huddersfield Ben" Tegen het einde van de 19e eeuw maakte men van de Yorkshire Terriër door strenge selecties tijdens de fok een zuiver dwergras. De vacht heeft veel verzorging nodig, zeker wanneer u dit ras wilt gaan uitbrengen op hondenshows.


Kenmerken:
Algemeen: De Yorkshire Terriër is een compact hondje, fraai van vorm en met fiere houding. Het lichaam moet er goed geproportioneerd en krachtig uitzien, ondanks zijn kleine formaat. Het lichaam is kort. De rug is recht en sterk. De benen zijn volkomen recht met stevig bot.
Kleur: Van achterhoofd tot staartaanzet donker-staalblauw van kleur, verder goudbruin (Tan)
Hoofd en schedel: Het hoofd is vrij klein met vlakke schedel. De schedel vrij smal en mag niet te zwaar of rond zijn. De oren zijn klein en V-vormig, geheel staand gedragen en niet te ver uit elkaar geplaatst De ogen zijn middelmatig groot en donker, ze moeten zo in het hoofd geplaatst zijn dat ze recht vooruit kijken en hebben een intelligente uitdrukking. De snuit niet te lang met perfect schaargebit.
Staart: Tot de helft ingekort. De staart wordt iets hoger dan de ruglijn gedragen.
Voeten: Zo rond mogelijk, met zwarte nagels.
Beharing: Lang, volkomen recht, glanzend en zijdeachtig. Op het hoofd is de beharing lang met volle gouden tan-kleur, dat niet vermengd mag zijn met andere kleuren en niet verder mag reiken dan het achterhoofd. Het haar op de borst is van een rijke kleur tan, de voorbenen zijn tot de ellenbogen en de achterbenen tot aan de knieen goed bedekt met rijk tan haar wat aan de wortels donker is dan aan de punten.
Schofthoogte: tot 3,1 kg.


Aard:
Levendig, intelligent, soms overmoedig, lief, waaks, gehecht aan zijn eigen gezin.Yorkshire Terriërs zijn erg alert en blaffen wanneer ze onraad bespeuren.

Verzorging:
U moet de Yorkshire elke dag intensief kammen en borstelen. Hebt u geen tijd of zin dit karweitje dagelijks te doen, laat de vacht dan bij een trimsalon wat korter knippen. De haren worden in regel voor de ogen weggehouden met een elastiekje of een strikje. De vacht van showhonden worden meestal beschermd door deze in papillotten te draaien. Kijk de oren regelmatig na en verwijder de losse haren in de gehoorgang.Opvoeding:
De Yorkshire Terriër is een redelijk snelle leerling. Wanneer u consequent bent en de lessen op een positieve en voor de hond leuke en afwisselende manier brengt, zal hij snel leren luisteren.

Sociale aanleg:
Als kinderen de hond niet als speelgoed zien en het dier in zijn waarde kunnen laten, zorgt de hond in de buurt van kinderen voor geen enkel probleem. Sommige exemplaren kunnen zich wat overmoedig gedragen ten opzichte van andere honden, maar met katten en andere huisdieren kunnen ze prima opschieten. Vreemden worden altijd aangekondigd.


Beweging:
Dit ras past zich qua beweging aan het gezin aan en kan daardoor prima op een flat gehouden worden.

Bijzonderheden:

Op tentoonstellingen wordt de hond vooral gewaardeerd vanwege zijn mooie,lange vacht, maar het is erg moeilijk en arbeidsintensief om een dergelijke vacht in goede conditie te houden. De meeste Yorken die als gezinshond worden gehouden, zullen dan ook “geknipt” door het leven gaan. Hoezeer dit ook door de echte liefhebber wordt afgekeurd, het is nog altijd beter dan een onverzorgende en klittende vacht die de hond veel pijn en ongemak bezorgt.