free web hosting | free website | Web Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Whippet

Rasbeschrijving:
Het ontstaan van de Whippet is niet geheel duidelijk. Enerzijds wordt gedacht aan een kruising tussen de Greyhound en Terrier, anderzijds wordt gedacht aan een afstamming van de Faraohond die naar Engeland meekwam tijdens de Romeinse invasie. Een verwantschap met de Greyhound lijkt het meest waarschijnlijk. In 1897 werd het ras op de Crufts tentoongesteld en in 1904 werd het ras door de British Kennel Club erkend. De Whippet werd ontwikkeld door de mijnwerkers in het Noorden van Engeland, die gegrepen waren door de hondenrennen maar voor wie de Greyhounds te groot waren (en derhalve te duur). Zo is het kleinere ras ontstaan waarvan de snelheid ongelooflijk is. Ondanks hun elegante uiterlijk zijn Whippets keiharde honden.


Kenmerken:
Algemeen: De Whippet oogt uitzonderlijk gespierd en sierlijk. Harmonisch omlijnd en krachtig gangwerk. De hond moet duidelijk voor snelheid gebouwd zijn. Het lichaam is lang met zeer diepe borst. Goed gewelfde ribben. Duidelijk gebogen lendenen en opgetrokken buik. Lange en sterke benen. Lange en gespierde hals.
Kleur: Ieder kleur of combinatie toegestaan.
Hoofd en schedel: Lange schedel en snuit met lichte stop. Van boven is de schedel vlak, en versmalt naar de snuit toe. vrij breed tusen de ogen. Krachtige kaken en goed gevormd. Zwarte neus. De ogen zijn helder met levendige uitdrukking. Dunne roze-oren. Schaargebit.
Staart: Lang, in rust tussen de benen gedragen. In actie licht gebogen, maar nooit boven de rug gedragen.
Voeten: Kort en sterk. Tenen goed gescheiden. Kootjes sterk gebogen. Voetzolen dik en sterk.
Beharing: Fijn, kort en dicht.
Schofthoogte: Reu: 47 cm, Teef: 44.5 cm.


Aard:
Vrolijk, speels, schrander, gehoorzaam maar niet slaafs, wat onafhankelijk, evenwichtig, aanhankelijk, geschikt voor kinderen, soms waaks. In huis een zeer lieve, rustige hond.

Verzorging:
De Whippets hebben met hun zachte, glanzende vacht weinig tot geen vachtverzorging nodig. Ze houden zichzelf vaak proper op een manier zoals een kat dat doet. Doe deze hond enkel in bad als het nodig is en borstel hem regelmatig met een hondenhandschoen. Controleer zijn huid ook op parasieten en knip de nagels bij indien ze te lang worden.

Gebruik:
renhond, gezinshond

Karakter:
De Whippet is dezer dagen naast een snelle wedrenner ook een modehond geworden die bekend staat voor zijn gracieus voorkomen en mooi ontwikkelde spieren. Maar deze hond is meer dan dat. Hij is een gezellige gezelschapshond die binnenshuis een echte kameraad is. Hij houdt van menselijk contact en heeft het graag knus en warm, bv. in de sofa of in de zon. Hij is erg gehecht aan zijn baasje en het kan gebeuren dat hij deze dan ook steeds achternaloopt. De opvoeding is niet moeilijk maar consequent zijn is altijd de boodschap. De Whippet is geen waakhond, hij blaft weinig en is vriendelijk tegenover mensen.Beweging:
De Whippet heeft zeer veel lichaamsbeweging nodig en kan snelheden van 55-65 km per uur bereiken. Hij heeft een sterk jachtinstinct en kan opeens achter bewegende dingen en dieren aanrennen.


Gezondheid:
Door hun dunne huid kunnen Whippets niet zo goed tegen kou. Fokdieren worden onderzocht op erfelijke oogaandoeningen.