free web hosting | website hosting | Business Hosting Services | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
West Highland White Terrier

Rasbeschrijving:
De oorsprong van het ras ligt in Argyle, Schotland. Het schijnt dat er vroeger witte Schotse Terriers bestonden van waaruit de West Highland White Terrier werd gefokt. Er wordt echter ook gesteld dat de Westie (zoals het ras ook wel genoemd wordt) uit witte Cairn Terriers is ontstaan. Zeker is echter dat vroeger een tweedeling tussen fokkers bestond. De een wilde geen witte hondjes in een nest (vooral omdat deze niet sterk genoeg zouden zijn voor het werk), terwijl anderen juist de gekleurde hondjes niet wilden. Het bleek dat de witte hondjes prima werkers waren op de moeilijk begaanbare rotsen in Schotland. Later werd de Sealyham Terrier ingekruist en onstonden langere hondjes met relatief korte benen. De eerste rasvereniging werd in Engeland opgericht. In 1907 werd dit ras in Groot Brittanie erkend en de eerste rasvereniging werd in 1905 opgericht. Het is een sterk hondje, en erg sportief. Hou er rekening mee dat de West Highland White Terrier een echte hond is met zowel karaktereigenschappen van "kleine hondjes" als van terriers. De Westie moet consequent worden opgevoed.

Kenmerken:
Algemeen: De West Highland White Terrier is een wakkere, sportief uitziende hond. Het is een kleine hond, sterk gebouwd en vloeiend in beweging. Het lichaam is compact met rechte rug. De borst moet diep zijn. Schouders hellen goed naar achteren. De voorbenen zijn kort en gespierd, recht en goed bedekt met kort hard haar. De achterhand is goed bespierd en breed aan de bovenzijde. Benen zijn kort, gespierd en pezig. Dijbenen niet te ver uit elkaar.
Kleur: Zuiver wit.
Hoofd en schedel: Schedel is licht gewelfd.De schedel mag niet te zeer versmallen naar de ogen toe. Afstand van de achterhoofdsknobbel tot aan de ogen is iets groter dan de lengte van de voorsnuit. De voorsnuit moet geleidelijk versmallen naar de neuspunt toe. Duidelijke stop en een lichte indeuking tussen de ogen. Onder de ogen is de voorsnuit goed gevuld en mag niet invallen. Krachtige kaken. Zwarte neus, redelijk groot. Ver uit elkaar geplaatste ogen, middelgroot en donker van kleur. Scherpe en intelligente uitdrukking. Kleine en stevige oren die rechtop worden gedragen en eindigen in een scherpe punt. De beharing op de oren is kort en glad en mag niet geknipt worden. Goed gebit, tanden in verhouding tot de maat van de hond. Hals is belangrijk, omdat het zorg moet dragen voor de juiste hoofddracht. De hals wordt geleidelijk breder naar de aanzet en gaat mooi over in de schouderpartij.
Staart: De staart is ongeveer 12.5 - 15 cm lang. Niet bevederd, maar bedekt met hard haar. De staart mag niet worden gecoupeerd. Liefst zo recht mogelijk gedragen en niet vrolijk over de rug.
Voeten: Rond, voorvoeten groter dan de achtervoeten. Voetzolen en nagels zwart. De voetjes zijn bedekt met kort hard haar. De achtervoeten zijn kleiner en hebben dikke voetzolen.
Beharing: De Westie heeft een dubbele vacht. De bovenvacht bestaat uit hard haar, ongeveer 5 cm lang, vrij van krullen. De ondervacht lijkt op bont en is kort, zacht en dik.
Schofthoogte: ongeveer 28 cm.


Aard:
Levendig, speels, onverschrokken, waaks en alert, vrolijk, trouw aan de baas, extravert, slim en vindingrijk, maar ook eigenwijs, volhardend en zelfstandig. De Westie barst over het algemeen van het zelftrouwen en is niet snel ergens van onder de indruk.

Verzorging:
De West Highland Terriër moet een harde vacht hebben en mag dat mag daarom niet al te vaak gewassen worden omdat dit de vacht te sluik maakt. Wanneer de Westie zich buiten vuil heeft gemaakt, kunt u beter de vacht laten opdrogen en de vuiligheid er daarna uitborstelen. De Westie moet drie tot vier keer per jaar geplukt worden. De vacht van showhonden heeft meer verzorging nodig.Opvoeding:
Het ongecompliceerde en vrolijke karakter van deze hond mag voor hem geen vrijbrief alles maar te mogen. Hier en daar is een correctie zeker gewenst. West Highland Terriërs zijn soms erg vasthoudend als het om ondeugende streken gaat, maar blijf altijd consequent en laat u niet vermurwen.

Sociale aanleg:
De Westie kan over het algemeen goed opschieten met soortgenoten en zijn speelkameraadjes voor kinderen, ze kunnen wel tegen een stootje. eer dit ras op jonge leeftijd met katten om te gaan, anders ze op latere leeftijd achter de katten gaan jagen. Sommige exemplaren zijn wat dominant ten opzichte van andere honden, maar een en ander is sterk afhankelijk van de manier waarop de hond gesocialiseerd wordt.

Beweging:
Balspelletjes, stoeien en ravotten, deze hond is er dol op. Ze hebben veel beweging nodig, ontzeg ze die dan niet. Ze graven graag en sommige honden willen nog wel eens aan de wandel gaan. Zorg ervoor dat uw tuin goed omheind is.