free web hosting | website hosting | Business WebSite Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Welch Terriër

Rasbeschrijving:
De Welsh Terrier lijkt veel op een kleine uitvoering van de Airedale Terrier en is ongeveer zo groot als een ruwharige Fox Terrier. Volgens sommigen is de Welsh Terrier een van de oudste Engelse terrierrassen. Het ras werd gefokt om samen met de packs van de Otterhounds op vossen en otters te jagen. Oorspronkelijk bestonden twee varieteiten van dit ras, een Engelse en een Keltische variant. De Keltische variant - als werkhond gefokt - won het van de Engelse in 1885. Tegenwoordig is de Welsh Terrier een plezierige huishond, charmant en aanhankelijk. Het ras is prima af te richten voor de jacht. Sommige Welsh Terriers kunnen zich uitstekend vermaken in het water.


Kenmerken:
Algemeen: De Welsh Terrier oogt vierkant en straalt energie en levendigheid uit. Het lichaam is kort met matig brede doch zeer diepe borst. Rug is recht en sterk. Matig lange benen met flink bot. Spronggewrichten tamelijk steil. Droge en lange hals.
Kleur: Zwart met tan, of zwart-grauw met tan. Niet teveel zwart op de schedel of de dijen. Geen zwart op de tenen.
Hoofd en schedel: De schedel is vlak en tussen de oren iets breder dan bij de Ruwharige Fox Terrier. Krachtige kaken, scherp gesneden en diep. Niet al te duidelijke stop. Afstand van de stop tot het einde van de neus is vrij lang. De schedel is vrij smal. Kleine, donkere ogen met moedige uitdrukking. Kleine, niet te dunne knoporen.
Staart: Niet te kort.
Voeten: Kattevoeten, klein en rond.
Beharing: Overvloedig, dicht, hard en draadachtig.
Schofthoogte: Reu en Teef: niet boven de 38 cm.


Aard:
Oplettend, actief, vrolijk, ongecompliceerd, aanhankelijk, intelligent, soms dominant ten opzichte van andere honden, moedig en gehoorzaam. Deze hond hecht zich sterk aan zijn baas en diens gezin en kan zich soms wat terughoudend opstellen ten opzichte van vreemden.

Verzorging:
De Welsh Terriër moet, afhankelijk van zijn vachtkwaliteit, twee keer per jaar of vaker geplukt worden. Daarnaast moet u de vacht meerdere malen per week kammen en borstelen. De vacht van honden die aan shows en tentoonstellingen deelnemen, heeft meer verzorging nodig. De langere haren op de poten en onderaan de buik, maar ook het garnituur aan de kop geven de Welsh Terriër zijn typische uiterlijk.Opvoeding:
De Welsh Terriër is slim genoeg om snel door te hebben wat u van hem wilt, maar kan diezelfde slimheid ook gebruiken om u om de tuin te leiden. Geef de hond een afwisselende training en blijft hoe dan ook consequent.

Sociale aanleg:
De Welsh Terriër kan wat terughoudend zijn ten opzichte van mensen die hij niet kent. Met kinderen is hij over het algemeen heel geduldig—hij kan wel een stootje hebben. Laat hem al op jonge leeftijd vertrouwd raken met de katten en andere huisdieren. Dit voorkomt dat hij op latere leeftijd deze dieren achterna zal jagen.

Beweging:
De Welsh Terriër is onvermoeibaar; hij is altijd te porren voor een balspelletje en onaangelijnd rennen in de vrije natuur vindt hij ook heerlijk. Maar komt het u eens een keertje niet zo goed uit om hem te gaan spelen of met hem te laten rennen, dan past de Welsh zich zonder problemen aan.