free web hosting | website hosting | Business Web Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Vlinderhondje

Rasbeschrijving:
De Epagneul Nain (Continental) komt voor in twee varieteiten, de Phalene en de Papillon. De Phalene heeft hangende oren en wordt ook wel "nachtvlinder" genoemd, terwijl de Papillon staande oren heeft die aan een vlinder doen denken. Oorspronkelijk is dit ras Italiaans, maar nu rekent men het tot de Frans-Belgische rassen. Tweehonderdvijftig jaar lang was dit de hofhond bij de Franse Monarchen. De Phalene is de oudste variant van de Epagneul, en pas omstreeks de eeuwwisseling ontstond de staande oren variant. De raspunten weren in 1934 vastgesteld. Overigens diende een schilderij van Titiaan uit 1576 als voorbeeld voor deze rasbeschrijving! Het is een plezierig hondje, maar soms bezitterig ten opzichte van zijn bazen.

Kenmerken:
Algemeen: De Papillon is een elegante en sierlijke verschijning. Het lichaam heeft een brede en tamelijk diepe borst, en goed gewelfde ribben. Matig lange benen met tamelijk fijn bot. Middelmatig lange hals. De Papillon heeft lichte en levendige bewegingen.
Kleur: Wit met vlekken in iedere kleur behalve lever. Een witte bles is gewenst. Overigens bestaat ook een driekleurige variant, deze is zwart met wit en bruine vlekken boven de ogen, in de oren, onder de staartwortel en op de wangen.
Hoofd en schedel: Het hoofd is tamelijk kort met middelmatig brede schedel. Tussen de oren is de schedel rond. De snuit is puntig en korter dan de schedel. De stop is duidelijk aangegeven. De afstand van de punt van de neus tot de stop is ongeveer een derde van de lengte van het hoofd. Zwarte neus. De ogen zijn tamelijk groot, amandelvormig en donker. De oren staan rechtop en zijn voorzien van veel lang haar. Schaargebit.
Staart: Lang, omgebogen en over de rug gedragen. De staart valt opzij en is overvloedig bevederd waardoor een fraaie pluim ontstaat.
Voeten: Hazevoeten. De haren tussen de tenen moeten als plukjes uitsteken.
Beharing: Overvloedig, glanzend, golvend, niet zacht. Op het hoofd en de voorkant van de benen kort. Op de oren en de achterhand rijkelijk bevederd met lange haren.
Schofthoogte: Reu en Teef: zelden boven de 28 cm.

Aard:
Een aanhankelijk, levendig, lief, speels, intelligent, en leergierig hondje. Het beestje kan soms wat jaloers zijn en zich wat terughoudend opstellen te opzichte van mensen die hij niet kent.

Verzorging:
Borstel de vacht regelmatig goed door en verwijder losse haren uit de gehoorgang. Met het vlinderhondje moet niet naar de kapper gegaan worden.Opvoeding:
Voed dit ras, dat graag nieuwe dingen wil leren, met zachte hand op. Wissel commando’s zo nu en dan af met balspelletjes of iets dergelijks als beloning. Epagneuls zijn zeer intelligente en gehoorzame honden die met de juiste begeleiding hoge ogen kunnen gooien op gebied van gehoorzaamheid,behendigheid en fly-ball .

Sociale aanleg:
Sommige Epagneuls kunnen wat jaloers zijn als de aandacht van de eigenaar naar iets anders uitgaat, maar die is absoluut niet bij elke vlinderhondje het geval omdat dit sterk afhankelijk is van de manier waarop de hond wordt gesocialiseerd. Over het algemeen kunnen deze hondjes het prima vinden met andere huisdieren en kinderen.

Beweging:
Rennen, ravotten en spelen, daar houd dit ras van. Op een flat zullen ze zich prima op hun gemak voelen en kunt ze zelfs perfect aanleren hun behoefte op een kattenbak te doen. Zorg en in dit laatste geval wel voor dat ze voldoende beweging in de frisse buitenlucht krijgen.