free web hosting | website hosting | Business Hosting Services | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Tosa Inu

Rasbeschrijving:
De Tosa Inu werd speciaal gefokt voor hondengevechten tijdens het Meiji tijdperk (1868-1912). Het land van oorsprong is Japan. Hondengevechten waren destijds zeer populair in Japan. De honden die oorspronkelijk waren gefokt voor deze hondengevechten werden gekruist met de Mastiff, de Bull Terrier, Duitse Dog en de Sint Bernard. Het is momenteel een prettige hond, die men steeds vaker tegenkomt op Nederlandse tentoonstellingen.


Kenmerken:
Algemeen: De Tosa Inu is een grote en zeer gespierde hond. Het lichaam heeft een diepe borst, die tevens breed is. De ribben zijn goed gewelfd. Benen zijn tamelijk lang en hebben goed bot. De hals is tamelijk lang en sterk, met veel keelhuid.
Kleur: Rood, zwart-rood of gestroomd.
Hoofd en schedel: Het hoofd is zwaar met een brede schedel. De snuit is middelmatig lang en breed. De stop is duidelijk aangegeven. De ogen zijn tamelijk klein, roodbruin van kleur en hebben een oplettende uitdrukking. De oren zijn klein en hangend. Schaargebit.
Staart: Lang en laag aangezet, niet over de rug gekruld.
Voeten: Sterk.
Beharing: Kort, dicht, grof en dicht.
Schofthoogte: Reu en Teef: ongeveer 60 cmAard:
Rustig en zelfbewust, geduldig, moedig, zeer goede waakhond, blaft alleen wanneer het nodig is, veel beschermingsdrang, uiterst intelligent. De Tosa Inu is een zeer aanhankelijke hond voor de leden van het gezin waar hij deel van uit maakt, maar tegenover vreemden is hij wat terughoudend.

Verzorging:
De tosa Inu is vrij eenvoudig te verzorgen. Als u de vacht zo nu en dan borstelt om de dode en losse haren te verwijderen, houdt u de vacht in een optimale conditie. De honden die tot dit ras behoren kwijlen doorgaans niet.Opvoeding:
De Tosa Inu vraagt om een evenwichtige, consequente, maar liefdevolle opvoeding. De hond is erg gevoelig voor uw stem. Het is niet erg verstandig een Tosa Inu met harde hand groot te brengen, al zal de eigenaar wel iemand moeten zijn met overwicht. Tosa Inu's zijn geen honden voor beginners.

Sociale aanleg:
Voor een Tosa Inu komt het gezin waar hij deel van uitmaakt op de eerste plaats. Over het algemeen kunnen ze prima met kinderen opschieten, maar vreemden worden enigszins terughoudend bejegend. Bekenden van de familie krijgen normaal gesproken een joviale begroeting. Houd de Tosa Inu uit de buurt van vechtlustige honden, want een aanvaller zal in een gevecht met de Tosa Inu altijd het onderspit delven.


Beweging:
Op een omheind terrein kan deze hond in zijn eigen lichaamsbeweging voorzien. Neem hem zo nu en dan eens mee naar het strand, de bossen of de heide, waar hij weer wat nieuwe indrukken kan opdoen. In principe heeft de Tosa Inu voldoende aan een gemiddelde hoeveelheid lichaamsbeweging.

Bijzonderheden:
De honden van dit ras zijn absoluut niet geschikt voor beginners. Ze horen bovendien niet in een kennel thuis, want de Tosa Inu wil het liefst de hele dag in de buurt van zijn baas zijn.