free web hosting | free website | Business WebSite Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
FREE WEBHOSTING - SERVETOWN
Tervurense Herder

Rasbeschrijving:
De Tervurense Herder is een van de vier Belgische Herdershonden, die van oorsprong bewakers zijn van huis en hof. De Tervurense Herder komt uit Tervuren bij Brussel. Ze staan dichtbij de Duitse Herder qua afstamming. Aan het einde van de vorige eeuw begonnen de rassen hun definitieve vorm te krijgen en werden ze vernoemd naar Belgische steden en dorpen. In 1897 besloot de belgische Kennelclub tot erkenning van vier varianten: de Groenendaler, Tervurense, Laekense en Mechelse Herder. De vier varieteiten schillen alleen Qua kleur en beharing, maar zijn qua raspunten gelijk. De herdershonden hebben een strakke hand nodig tot uit te groeien als gewaardeerd huisdier.Kenmerken:
Algemeen: De Tervurense Herder is middelmatig groot, harmonisch gebouwd, met kwiek en waakzaam gedrag. Het lichaam is niet te breed, maar wel diep. Rug is recht en zonder hoog getrokken buik. Benen zijn stevig en middelmatig lang. De hals is tamelijk lang, en zonder keelhuid.
Kleur: Vaalrood met zwarte punten, liefst met zwart masker. Dubbele pigmentatie is karakteristiek voor het ras: de punt van elk lichtgekleurde haar is zwart. Masker mag niet boven de oglijn uitkomen, oren zijn grotendeels zwart. Staart heeft een zwarte punt.
Hoofd en schedel: Het hoofd is lang en in vergelijking met de lengte van het hoofd middelmatig breed, met een eerder afgeplat dan rond voorhoofd, met weinig middengroef. Snuit iets langer dan de schedel. Geringe stop. Amandelvormige ogen, liefst donkerbruin met verstandige enigszins vragende uitdrukking.
Staart: Middelmatig lang en laag gedragen. Stevig aangezet en met krachtige basis. In rust wordt de staart omlaag hangend gedragen. In beweging iets hoger gedragen. Nooit omhoog gekruld of naar een kant gedragen.
Voeten: De voorvoeten vrijwel rond, achtervoeten meer ovaal.
Beharing: Kort op het hoofd, de oren en de voorkant van de benen, lang op het lichaam en langer om de hals, aan de achterkant en aan de staart.
Schofthoogte: De reuen mogen een schouderhoogte hebben van 61 tot 66 cm hebben, bij teven varieert deze hoogte van 56 tot 61 cm.


Aard:
Energiek, attent, werkwillig, zeer beweeglijk, waaks. Tervurense Herders en Goenendalers vertoeven graag dicht bij hun baas, ook in huis.


Verzorging:
Deze Herdershonden mag u niet te veel borstelen, want dan zou de ondervacht kunnen beschadigen. In de ruiperiode kunt u het beste een kam met grove tanden gebruiken, deze zijn zeer goed geschikt voor het fatsoeneren van de hond.Opvoeding:
De Tervurense Herder en de groenendalers moeten als puppy in hun zelfvertrouwen gesterkt worden. Neem ze mee naar onbekende plaatsen en laat ze onder begeleiding kennismaken met allerlai mensen en dieren. Zorg ervoor dat deze ontmoetingen positief verlopen. Deze honden leren vrij snel en reageren goed op de stem van hun baas. Slaan en schreeuwen is absoluut niet nodig en kan zelfs een averechtse uitwerking hebben. een zachte, maar besliste hand doet wonderen. Deze rassen zijn geschikt voor verschillende taken van de hondensport, waaronder behendigheid en fly-ball.


Sociale aanleg:
De honden kunnen het prima vinden met soortgenoten, katten en andere huisdieren als ze al op jonge leeftijd ervaringen hebben opgedaan met deze dieren. Wanneer de kinderen de hond in waarde laten, zal ook de omgang met hen geen enkel probleem opleveren. Tegenover vreemden zijn de honden wat terughoudend.Beweging:
Wanneer beide honden rassen buitenshuis voldoende beweging krijgen, zijn ze in huis erg rustig. De meeste exemplaren zijn dol op apporteren en balspelletjes.