free web hosting | free hosting | Web Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Teckel

Rasbeschrijving:
De Teckel werd gefokt voor de jacht op dassen, vandaar dat de Teckel soms wordt aangeduid met de naam "Dashond" of "Dachshund". Het zou een afstammeling zijn van de oudste Duitse jachthondenrassen zoals de Bibarhund. In 1888 werd de Duitse rasvereniging opgericht voor de kortharige varieteit. Tegenwoordig kent men drie beharingsvarianten: de langharige, kortharige en ruwharige. De Draadhaar ontstond uit kruisingen met de Schotse Dandie Dinmont Terrier en andere Terriers, de Langharige door kruisingen van de Kortharige met de Cocker Spaniel en de Stoberhund (een oude Duitse jachthond). De Teckel werd in eerste instantie gefokt omdat men een kortbenige hond nodig had met een goede reukzin. Het dier moest tevens moedig zijn en goed kunnen graven. Hoewel de Teckel uiteenlopende jachteigenschappen bezit, is het ras tevens een gezellige huishond die zeer op het gezin gesteld is en een vrolijk karakter heeft.
Een waarschuwing is bij dit ras echter op zijn plaats! Denk aan zijn lange rug, die soms zwak kan zijn. Hou het gewicht van het dier in de gaten en laat hem niet te zwaar worden. Laat het dier niet teveel springen om te voorkomen dat het dier last krijgt van zijn ruggewervels. Tegenwoordig houden fokkers echter in de gaten dat geen Teckels met al te lange ruggen worden gefokt.


Kenmerken:
Algemeen:
Hoewel er meedere varianten bestaan zowel in grootte als beharing oogt de Teckel compact en lang, met korte benen maar krachtig en gespierd. Het hoofdje wordt parmantig gedragen en het ras heeft een intelligente uitdrukking. De schouderhoogte moet de helft van de lichaamslengte bedragen. De borstomvang is het dubbele van de schouderhoogte. De dier moet er harmonieus uitzien. Het lichaam is lang met vooruitstekend borstbeen, diepe borst en sterke lange rug. Benen kort en sterk, zo recht mogelijke voorbenen. Vrij lange hals zonder keelhuid.
Kleur: Elke kleur behalve wit. Veelal zwart met bruin, donkerbruin met lichtere tinten, donkerrood, lichtrood, gevlekt, getijgerd of gestroomd.
Hoofd en schedel: Van boven gezien is de schedel lang en kegelvormig. Van opzij gezien scherp gesneden en scherp. Schedel niet te breed noch te smal, een weinig gebogen, zonder duidelijke stop. Voorsnuit lang en smal fijn gesneden. Lippen strak gespannen, de onderkaaak bedekkend. Niet te vierkante mond. De ogen zijn middelmatig groot, ovaal en donkerbruin tot zwartbruin. Tamelijk lange oren die vlak hangen. Schaargebit.
Staart: De staart zet de ruglijn voort. Tamelijk hoog aangezet maar niet te lang (mag niet de grond raken). Niet te hoog gedragen. Bij de langharige variant is de staart goed bevederd.
Voeten: Kort en sterk. Soms zijn de voeten iets naar buiten gedraaid. Sterke nagels. De hond moet gelijkmatig op alle delen van de voetjes staan. Achtervoeten zijn iets kleiner dan de voorvoeten.
Beharing:
langhaar: lang, zacht en glanzend, kort op hoofd en voorkant van de benen.
korthaar: dicht kort en glanzend. ruwharig: draadachtig, hard en glad aanliggend met wollige ondervacht. Duidelijke baard en wenkbrauwen gewenst. Oren kort behaard.
Borstomvang: standaard teckel: meer dan 35 cm. Gewicht: 4 - 9 kg.
dwergteckel: 30 - 35 cm. Gewicht: maximaal 4 kg.
kaninchen teckel: maximaal 30 cm.


Aard:
Moedig, dominant, gevoel voor humor, eigenzinnig, slim, waaks, vindingrijk, levendig, vasthoudend en nieuwsgierig. U moet de Teckel al vroeg met allerlei situaties vertrouwd laten raken, zodat zijn karakter zich ten volle in positieve zin kan ontplooien.

Verzorging:
De Teckel moet, afhankelijk van de kwaliteit van zijn vacht, ongeveer tweemaal per jaar geplukt worden. Vooral het haar bovenop de kop behoort kort te zijn. Knip het teveel aan beharing tussen de voetzolen weg.Opvoeding:
Zoals we hierboven al opmerkten, is de Teckel eigenzinnig en dominant, en daarom heeft deze hond een consequente opvoeding nodig. Met de juiste aanpak en veel geduld kunt u hem best het een en het ander leren, al zullen ze nooit slaafs commando’s opvolgen. Teckels kunnen ontzettend mokken als ze vinden dat ze onterecht gestraft worden en zijn zeer volhardend in hun gedrag wanneer ze iets willen waar u het niet eens mee bent. Het is een verstandig besluit om met dit ras een puppycursus te volgen.

Sociale aanleg:
Het eigen gezin komt bij de Teckel op de eerste plaats; aan vreemden heeft hij in de regel geen boodschap. Dit laat hij blijken door zich gereserveerd op te stellen wanneer hij in de buurt is van mensen die hij niet kent. Als u hem al vroeg aan kinderen laat wennen, zodat hij positieve ervaringen met hen kan opdoen, zal hij in de buurt van kinderen nooit voor problemen zorgen. Ook met andere honden kan de Teckel in de regel heel goed opschieten, al kunnen sommige exemplaren soms wat(over)moedig reageren op grotere soortgenoten. Deze Teckel bezit een behoorlijke passie voor de jacht, waardoor hij niet geschikt is als speelkameraadje voor kleine huisdieren. Laat de hond al op jonge leeftijd vertrouwd raken met katten, dan zal ook de combinatie Teckel en kat geen problemen geven.


Beweging:
Geef dit ras veel beweging, zodat de hond de kans krijgt een goede conditie op te bouwen. Wanneer u uw Teckel onaangelijnd laat lopen, is de kans groot dat zijn jachtinstinct de kop opsteekt en de hond de benen neemt. Overweegt u met uw Teckel te gaan jagen, neem dan contact op met de rasvereniging. Teckels zijn sterke en gezonde honden die erg oud kunnen worden, maar zorg ervoor dat hun rug niet onnodig zwaar belast wordt door traplopen en dergelijke.