free web hosting | website hosting | Web Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Tatra

Rasbeschrijving:
De Tatra Hond is bekend onder verschillende namen, zoals de Owcharek Podhalanski en Poolse Berghond. Dit ras moet niet verward worden met de Slowaakse hond, de Tchouvatch, die ook wel Tatra Tchouvatch wordt genoemd. De Tatra Hond is een Pools ras en was een typische berghond die de kudden moest bewaken tegen menselijke en dierlijke vijanden. Deze hond lijkt qua uiterlijk erg veel op de Kuvasz en de Tchouvatch en alleen een kenner kan de honden uit elkaar houden. De Tatra Hond is in vergelijking met de Kuvasz iets lager en langer en het hoofd heeft een diepere stop, terwijl de beharing van de Tatra Hond ook iets minder gegolfd is dan die van de Kuvasz. Men mag stellen dat de Tatra Hond iets grover gebouwd is dan de Kuvasz. Het is een prettige hond met fraai uiterlijk dat steeds meer belangstelling krijgt in Nederland.


Kenmerken:
Algemeen: De Tatra Hond is een compacte en rechthoekig gebouwde hond. Het lichaam is lang en massief. Rechte en sterke rug. Iets geheld kruis. Diepe borstkas en vrij vlakke ribben. Licht opgetrokken buik. De benen zijn recht, krachtig en goed bespierd. De hals is middelmatig lang, goed gespierd en zonder wammen.
Kleur: Wit, een gele vleug is ongewenst.
Hoofd en schedel: Droog en hoog gedragen. Iets gewelfde schedel met voorhoofdsgroef. Stop is duidelijk aangegeven. Sterke voorsnuit die geleidelijk versmalt naar het einde toe. Brede neusrug. Strakke lippen met zwarte randen. De ogen zijn middelmatig groot en iets schuin geplaatst. De oren zijn niet te lang, driehoekig en tamelijk dik. Schaargebit.
Staart: Onder de ruglijn gedragen en niet te hoog aangezet. Lang, reikend tot de sprongen en niet gekruld gedragen.
Voeten: Groot, en ovaal met beharing tussen de tenen. Donkere nagels.
Beharing: Kort en dicht op het hoofd, de voorsnuit, de voorzijde van (midden)voeten, en voor en achter het spronggewricht. Op het lichaam en op de hals lang(er), dicht, recht of licht gegolfd. Overvloedige onderwol. Aan de hals vormt de beharing een volle kraag. Op de dijen overvloedig haar, evenals op de staart.
Schofthoogte: Reu: 65 - 70 cm, Teef: 60 - 65 cm

Aard:
Deze rustieke hond is moedig, levendig en opmerkzaam. Hij is een snelle, beweeglijke renner. De Tatrahond is van nature vriendelijk en rustig, en mag nooit ruw worden behandeld. Hij is trouw aan zijn baas, lief met kinderen en bewaakt zijn territorium en zijn familie.

Verzorging:
Deze hond is niet geschikt voor een leven binnenshuis. Hij heeft veel ruimte en beweging nodig. Wekelijks borstelen is voldoende. Het is raadzaam om tijdens het verharen de Tatrahond dagelijks te kammen.

Beweging:
.De Tatra is geen hond om kilometers naast de fiets te lopen, het liefst ligt hij ergens in de nabijheid van zijn baas, of mogelijk in de tuin de boel in de gaten te houden. Alhoewel hij best houdt van een fikse wandeling, waarbij hij lekker vrij door de natuur kan hollen. Ook kan de Tatra goed gehouden worden in een kennel, als hij daarnaast maar voldoende beweging krijgt. Het beste past de Tatra in een huis met een grote tuin of op een groot stuk grond. Hij hoort in ieder geval niet op een etagewoning of een huis met een klein tuintje.

Gebruik:
Vee- en schapenhoeder. Waakhond. Gezelschapshond.