free web hosting | free hosting | Business Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Staffordshire Bull Terriër

Rasbeschrijving:
De Staffordshire Bull Terrier heeft een wat duistere voorgeschiedenis. Vroeger werden honden gefokt om te dienen als vechthond als vermaak voor de Corinthians, uit Londen. Aan het begin van de 19e eeuw verlangen zij een sportieve en geduchte hond. Daartoe kruisten zij Bulldoggen en Terriërs, zonder op het uiterlijk te letten. Gelukkig werden in 1835 deze gevechten tussen honden verboden. Het ras bleef bestaan en men is er inmiddels in geslaagd om een plezierige hond te fokken. Hoewel zijn achtergrond niet geheel is verdwenen is de Staffordshire Bull Terrier een lief dier geworden voor zijn eigen huisgenoten en op straat goed in toom te houden. De meeste honden geven geen blijk van onbetrouwbaarheid tegenover mensen. De combinatie van vriendelijkheid voor eigen mensen en zijn kalmte maken dit ras tot een prettige huisgenoot.


Kenmerken:
Algemeen: De Staffordshire Bull Terrier heeft een enorme kracht en is zwaar gespierd, maar tevens lenig en wendbaar. Het lichaam is kort met rechte ruglijn. Het front is breed met diep borst. Ribben goed gewelfd en tamelijk licht in de lendenen. De hals is gespierd en tamelijk kort, geleidelijk verbredend naar de schouders. Benen recht met flink bot. Voeten iets naar voren gedraaid bij de voorbenen, doch polsen zijn stevig en sterk. Achterbenen met goed gebogen knie en lage sprongen.
Kleur: Rood, rossig, wit, zwart of blauw, of een van deze kleuren met wit. Verder iedere schakering van gestroomd of gestroomd met wit. Zwart met bruin of leverkleur minder gewenst.
Hoofd en schedel: Het hoofd is kort en overal diep. De schedel is breed met zwaar ontwikkelde kauwspieren. Stop duidelijk aangegeven. De snuit is kort met zwarte neus. Ogen zijn donker (bij voorkeur) en rond van vorm. De hond kijkt recht naar voren. De oren zijn half staand of een roze-oor, niet te groot van maat. Een geheel staand of hangend oor is verwerpelijk. Schaargebit. Stevige lippen.
Staart: Matig lang, laag aangezet, versmallend naar de punt en vrij laag gedragen. Moet op een ouderwetse pompslinger lijken.
Voeten: Met goede eelt kussens, sterk en middelmatig groot.
Beharing: Glad, kort en dicht op de huid liggend.
Schofthoogte: Reu en Teef: ongeveer 35.5 - 40.6 cm (in proportie tot de gewicht van de hond)


Aard:
Lief voor kinderen, gehoorzaam, moedig, aanhankelijk, gevoel voor humor, intelligent, vasthoudend, groot uithoudingsvermogen, onstuimig.

Verzorging:
De Staffordshire Bull Terriër heeft weinig vachtverzorging nodig. Zo nu en dan borstelen met een rubberen borstel om de dode en losse haren uit de vacht te verwijderen is toereikend om de vacht in optimale conditie te houden.Opvoeding:
De Staffordshire leert relatief snel, maar kan soms wat eigenwijs zijn. Leer hem al vroeg met “touwtrek”spelletjes dat hij los moet laten als u het genoeg vindt. Blijf in alle gevallen consequent, maar wel liefdevol. Socialiseer de hond al op jonge leeftijd met andere huisdieren.

Sociale aanleg:
Met kinderen gaan de honden van dit ras in de regel erg goed om—deze honden kunnen wel een stootje hebben. Als de Staffordshire Bull Terriër goed gesocialiseerd is met katten en andere huisdieren, zal de omgang met deze dieren later geen probleem geven. De meeste Staffordshire (met name de reuen) zullen als ze eenmaal volwassen zijn geen prijs meer stellen op het gezelschap van andere honden en dat ook laten merken.

Beweging:
Wanneer deze hond voldoende beweging krijgt, is hij in huis erg rustig. Staffordshire zijn in de regel dol op ravotten en balspelletjes, en apporteren graag.

Bijzonderheden:
De Staffordshire Bull Terriër is een geschikte hond voor mensen die niet de ruimte hebben een grote hond te houden, maar wel graag een “ grote” hond willen bezitten.