free web hosting | free hosting | Business Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Sint Bernard

Rasbeschrijving:
De Sint Bernard stamt af van de Romeinse Molosser en is genoemd naar het klooster St. Bernhard in de Zwisterse Alpen. De monniken hadden destijds onder ander de taak om reizigers die in de sneeuw verdwaald waren, of onder een lawine bedolven waren, te zoeken of te redden. Deze honden konden lawines voelen aankomen en zich goed orienteren in de sneeuw. Oorspronkelijk waren de honden kortharig, later werden andere rassen ingekruist (onder ander de New Foundlander) en ontstonden ook langharige dieren. De kortharige variant was beter geschikt om in de sneeuw te werken omdat sneeuw en ijs zich minder gemakkelijk kan vastzetten in de vacht. De bekendste St Bernard is "Barry" die tussen 1800 en 1810 zeker 40 mensenlevens gered zou hebben. De St Bernard is sterk, maar vriendelijk. Tevens is het ras slim en gemakkelijk af te richten.


Kenmerken:
Algemeen: De hond oogt vriendelijk, en waardig. De St Bernard moet harmonisch gebouwd zijn. De borst reikt tot de ellebogen, ribben goed gewelfd. Rug breed en recht met weinig opgetrokken buik. Het gangwerk moet goed zijn, waarbij de achterhand geen zwakte mag vertonen. De benen zijn recht en gespierd. De hals is krachtig en vertoont wammen.
Kleur: Wit met rood of rood met wit, gestroomde platen met witte aftekeningen. De tekening moet zijn: witte borst, voeten, staartpunt, neusstreep en halskraag. Masker en donkere oren zijn gewenst.
Hoofd en schedel: Brede schedel, sterke stop en korte snuit die dieper dan lang moet zijn. De schedelomtrek is groter dan twee maal de lengte van het hoofd van achterhoofdsknobbel tot neuspunt. De snuit is vol voor de ogen en vierkant bij de neuspunt. Lippen flink ontwikkeld, niet te sterk hangend. Neus groot en zwart. Ogen zijn middelmatig groot, bruin of hazelnootkleurig. Het onderste ooglid heeft een lichte haw. Hangende, driehoekige oren, middelmatig groot. Schaargebit.
Staart: Lang en zwaar, laag gedragen aan het eind licht opgebogen.
Voeten: Breed, met sterk gebogen tenen.
Beharing: korthaar: zeer dicht, kort, hard en glad
langhaar: midelmatig lang, glad tot licht gegolfd.
Schofthoogte: Reu: minstens 70 cm, Teef: minstens 65 cm. Harmonie is vereist!


Aard:
Goedgehumeurd, vriendelijk, evenwichtig, lief voor kinderen, trouw aan zijn baas, voorzichtig, geen blaffer. De Sint-Bernard zal u en uw bezittingen verdedigen als dat nodig mocht zijn, al is in eerste instantie niet zijn functie.


Verzorging:
Borstel of kam de vacht elke dag om het losse haar te verwijderen. Houd zijn oren goed schoon en kijk bij exemplaren met wat hangende oogledenregelmatig de ogen na.Opvoeding:
Jonge dieren moet u al vrij snel leren dat ze niet aan de lijn mogen trekken omdat dit op latere leeftijd zeer moeilijk af te leren is. Ook voor Sint-Bernards geldt, net als voor alle andere dogachtige, dat ze met veel begrip moeten opgevoed worden. Zorg ervoor dat de hond in zijn groeifase niet al te zeer lichamelijk zwaar belast worden.

Sociale aanleg:
Sint-Bernards kunnen goed overweg met kinderen, alsook met andere honden, en andere huisdieren geven ook geen problemen.


Beweging:
De Sint-Bernard heeft voldoende aan een gemiddelde lichaamsbeweging. Driemaal daags een blokje om met daarnaast geregelde langere wandelingen waarbij de hond onaangelijnd kan blijven rennen, geven dit ras voldoende bewegingsvrijheid.