free web hosting | free website | Business WebSite Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Shih Tzu

Rasbeschrijving:
De Shih Tzu komt voort uit kleine hondjes die minstens tweeduizend jaar geleden al in Tibet voorkwamen. De blaffende leeuw-waakhonden (de huidige Lhasa Apso) van de Dalai Lama van Tibet werden als geschenk naar Peking gestuurd. Waarschijnlijk werden deze dieren met Pekingezen gekruist en ontstond de Shih Tzu. Er bestaan echter ook verhalen dat de Shih Tzu ontstaan is door kruisingen van de Pekingees en de Tibetaanse Terrier. Pas in 1908 werden deze dieren naar Europa gesmokkeld. In 1930 kwam de fokkerij pas goed op gang onder meer in Engeland. De Shih Tzu is een prettig huisdier en zeer gesteld op gezelschap.


Kenmerken:
Algemeen: De Shih Tzu oogt actief, levendig en alert. Het lijkt alsof de Shih Tzu een arrogante houding heeft. Het lichaam is gestrekt met brede en diepe borst en goed gewelfde ribben. De lengte van het lichaam is duidelijk meer dan de schofthoogte. De rug is recht en sterk. De benen zijn kort met flink bot. Hals middelmatig lang.
Kleur: Alle kleuren zijn toegestaan. Witte bles op voorhoofd en een witte punt aan de staart worden zeer gewaardeerd.
Hoofd en schedel: Het hoofd is breed en rond. De schedel is ook breed tussen de ogen. Op het hoofd vormt de beharing een flinke haardos die over de ogen valt. De beharing vormt tevens een baard en snor. Voorsnuit vierkant en kort, maar niet gerimpeld. Stop duidelijk aangegeven. De ogen zijn groot, rond en donker. Oren groot en hangend. Schaargebit of licht ondervoorbijtend.
Staart: Sterk gepluimd en goed over de rug gebogen. Vrolijk gedragen. Hoog aangezet.
Voeten: Stevig met goede eeltkussens.
Beharing: Lang, dicht en recht. Ondervacht is dicht. De contouren van het hoofd en lichaam worden gecamoufleerd door de overvloedige beharing. Let op dat de beharing geen problemen met de ogen veroorzaakt.
Schofthoogte: Reu en Teef: ten hoogste 27 cm.


Aard:
Intelligent, lief, niet kleinzerig, vrolijk, sociaal, aanhankelijk, maar tegelijkertijd ook zelfstandig en geen allemansvriend. De Shih Tzu blaft zeer weinig.

Verzorging:
Een Shih Tzu heeft veel vachtverzorging nodig. Kam de vacht elke dag grondig uit om klitten te voorkomen. Om de haren uit de ogen te houden, is een elastiekje noodzakelijk. Omdat de ogen een gevoelig punt zijn van de Shih Tzu, moet u ervoor zorgen dat de ogen goed schoon blijven. Bedruppel de ogen daarom als het nodig is met een daarvoor bestemde lotion. Maak ook regelmatig de gehoorgang schoon. Als u geen tijd hebt de vacht goed te verzorgen, moet u deze eens in de twee maanden bij een trimsalon kort laten knippen, want daarmee bespaart u de hond en uzelf veel ellende.Opvoeding:
Als u dit wat eigenzinnig ras met veel geduld en heel consequent opvoedt, kunt u de hond best het een en ander aanleren en bijbrengen. Daarom is het aan te raden een puppy opleiding te geven bij een daartoe speciale hondenschool.

Sociale aanleg:
Honden van dit ras kunnen in regel goed opschieten met andere huisdieren en kinderen, maar in wat voor gezelschap ze zich ook bevinden, ze blijven zich waardig gedragen.

Beweging:
De Shih Tsu is tevreden met korte wandelingen. Het zijn ideale flathondjes die graag spelen met kinderen of speciaal speelgoed voor hondjes.

Bijzonderheden:
De schoonheid van dit hondenras komt pas goed tot haar recht als de vacht tot in de puntjes verzorgt wordt. Het is erg moeilijk een Shih Tzu vacht in showconditie te krijgen en te houden.