free web hosting | free hosting | Business WebSite Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Shetland Sheepdog

Rasbeschrijving:
De Sheltie komt van de Shetland eilanden, bij de noordkust van Schotland (waar ook de Shetland pony's vandaan komen). Op Shetland noemt men hen de Toonie dogs ("toon" = boerderij). De Sheltie (zoals de Shetland Sheepdog vaak genoemd wordt) werd gefokt voor het bewaken van boerderijen het hoeden van schapen. De Shetland Sheepdog komt al voor op een afbeelding uit 827. Rond 1900 kregen de Britten belangstelling voor het ras en vermengden zij het ras met dwerghonden (onder andere dwergspaniels en dwergkezen). Door deze acties werd het ras echter niet meer uniform qua uiterlijk en moest men opnieuw starten met selectie en fok. De Sheltie is een zelfstandig werkende hond, die enorm goede werkeigenschappen heeft behouden.


Kenmerken:
Algemeen: De Shetland Sheepdog oogt sierlijk en alert. Hij moet er symmetrisch uitzien, geen enkel deel buiten proportie van de hond. De zachte uitdrukking is een van de kenmerken van dit ras. Het lichaam is niet te kort, met diepe borst. Ribben goed gewelfd. Rug is recht met licht gewelfde lendenen. Matig lange benen met sterke botten. Vrij lange hals.
Kleur: Driekleur, oranje of iedere tint van goud tot donker mahonie en blue merle: bij al deze kleuren zijn witte aftekeningen als bles, kraag, borstvlek, staartpunt en op de benen gewenst. Verder zwart en wit, zwart en tan.
Hoofd en schedel: Vlakke, matig brede schedel, lichte stop. De snuit en schedel zijn even lang. Het hoofd is verfijnd en de vorm lijkt zowel van opzij als van boven gezien op een stompe kegel, die van de oren naar de neus toe stomper wordt. Ogen zijn middelmatig groot, amandelvormig en donker (bij de blue-merles zijn blauwe ogen toegestaan). De oren zijn klein en tippen. Schaargebit.
Staart: Lang, tenminste tot de sprong reikend, laag gedragen. De staart is overvloedig van haar voorzien.
Voeten: Ovaal. Voetzolen van goede eeltkussens voorzien.
Beharing: Lang, hard en recht met korte dichte en zachte ondervacht.
Schofthoogte: Reu: 36.5 cm, Teef: 35.5 cm.


Aard:
Uiterst intelligent, slim, trouw aan zijn baas en diens gezin, aanhankelijk, gehoorzaam, vrolijk, groot uithoudingsvermogen en redelijk gehard.

Verzorging:
De verzorging van de Sheltie stelt niet veel eisen,maar een regelmatige borstel—en kambeurt is toch wel noodzakelijk, met name in de ruiperiode. Klitten vormen zich meestal achter de oren,bij de broek en in de oksels. Vergeet deze plaatsen niet tijdens het borstelen.Opvoeding:
De Sheltie leert graag en vindt het heerlijk om bezig te zijn, daarom is het aan te bevelen de hond naast een gehoorzaamheidscursus ook een behendigheidscursus te laten volgen. U zult merken dat uw hond hier met plezier aan mee werkt.


Sociale aanleg:
Shelties zijn uiterst sociale honden die goed kunnen omgaan met soortgenoten en met kinderen. Als kinderen de hond in waarde laten veroorzaken ze geen problemen.Ten opzichte van vreemde mensen nemen de Shelties een afwachtende houding aan .

Beweging:
De Sheltie leert graag, vindt werken prettig en is graag buiten. Ze doen het bijzonder goed in de verschillende takken van de hondensport.

Bijzondere aanleg:
Het komt wel eens voor dat Shelties te groot uitgroeien; houd hier rekening mee als u met uw Sheltie naar tentoonstellingen wilt.