free web hosting | free hosting | Business Hosting Services | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Sealyham Terriër

Rasbeschrijving:
De Sealyham Terrier werd oorspronkelijk gefokt als rattenvanger en dashond. Dit ras dankt zijn naam aan Sealyham in Haverfordwest in Wales (Engeland), waar het ras werd ontwikkeld uit andere terrierrassen die geschikt waren gebleken voor de jacht op de vos, das en ander ongedierte. Ene John Edwards wilde dolgraag een hond fokken die ruw en afdoende te werk kon gaan. Daartoe fokte hij met een aantal scherpe terriers en hield alleen de scherpste honden aan, waarmee hij verder fokte. Zijn honden, die uiterst doelmatig waren voor de jacht vormen de grondslag voor de huidige Sealyham Terriers. Het is een aantrekkelijk hondje, dat echter bijterig en koppig kan worden wanneer hij niet van pup af aan wordt opgevoed.


Kenmerken:
Algemeen: De Sealyham Terrier is een laagbenige, grove en krachtige hond. Het lichaam is middelmatig lang met goed gewelfde ribben. De borst is diep en breed. Benen kort en sterk.
Kleur: Wit, al dan niet met citroengele, bruine of daskleurige aftekeningen op hoofd en oren
Hoofd en schedel: Licht gewelfd met onbeduidende stop en zeer krachtige voorsnuit. De schedel is breed. Donkere en middelgrote ogen. De oren zijn afgerond aan de punten en niet bijzonder hoog aangezet. De oren worden worden naar voren gericht gedragen en hangen me de kanten tegen de wangen. Zwarte neus. Schaargebit.
Staart: Recht omhoog gedragen, en gecoupeerd op een derde of de helft van de lengte. De staart is grof en hoog aangezet.
Voeten: Kattevoeten met dikke voetzolen.
Beharing: Lang, hard en draadachtig. Het onderhaar is dicht en zacht.
Schofthoogte: Reu en Teef: niet boven 30 cmAard:
Evenwichtig, moedig, buiten actief, binnen vrij rustig, zware blaf die hij niet vaak gebruikt, lief voor kinderen, graaft graag, speels tot op hoge leeftijd, soms ook eigenwijs, gek op autorijden, gek op boswandelingen, is trouw aan zijn eigenaar.

Verzorging:
De vacht moet regelmatig worden geborsteld en gekamd en minimaal 2 x per jaar moet er een bezoek gebracht worden aan een vakkundige trimsalon, die op de hoogte is van de verzorging van de Sealyham Terriër en die dus ook de vacht op de juiste manier trimt en behandelt , vraag aan uw fokker of deze een goede trimsalon in uw woonplaats weet.Opvoeding:
De Sealyham terriër is over het algemeen een leergierige hond, maar is soms eigenwijs en onttrekt zich aan uw commando's, af en toe is streng optreden noodzakelijk, als U de Sealyham als pup krijgt, dient u de eerste maanden veel bezig te zijn met de opvoeding en de pup alles leren.

Sociale aanleg:
De Sealyham kan redelijk goed met andere honden opschieten en de beste omgang hebben ze met honden van ongeveer dezelfde grote of kleiner o.a. tekkels. Met katten en andere huisdieren dient de Sealyham al in zijn vroege jeugd kennis te maken zodat deze dieren in een later stadium niet door hem worden nagejaagd.Beweging:
.De Sealyham terriër heeft een gemiddelde behoefte aan beweging en past zich in de regel aan de omstandigheden aan, Sealyhams houden van lekkere boswandelingen en zijn dan ook avontuurlijk en in staat om bij het zien van een konijn er als een haas achteraan te gaan, maar komen meestal vanzelf bij de baas terug .Een Sealyham zal ook door aanmoedigingen van zijn baasje bereid zijn tot het uiterste te gaan om zijn baas te behagen. Een Sealyham is gek op het graven van grote kuilen in de tuin dus houdt hier rekening mee als u een mooi aangelegde tuin heeft .

Gebruik:
Jachthond. Gezelschapshond.