free web hosting | free website | Business Web Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Schotse Terriër

Rasbeschrijving:
De Schotse Terrier was ooit bekend als "Aberdeen Terrier". Pas na 1800 begon met met een gerichte fok en ontstond enige uniformiteit in uiterlijk van dit sportieve hondje. Het ras werd vroeger in Schotland gebruikt voor het uitroeien van onder andere vossen. In 1880 kreeg het ras de naam Schotse Terrier. In 1892 werd de rasbeschrijving opgesteld die tot op heden weinig is veranderd. De Schotse Terrier is een zelfstandige hond. Het ras is niet erg geschikt voor kinderen aangezien de Schotse Terrier vooral oog heeft voor zijn baas en weinig geinteresseerd is in vreemden en kinderen.


Kenmerken:
Algemeen: Het is een stevige, compacte hond. Brede en diepe borst, goed gewelfde ribben en naar verhouding korte rug. Middelmatig lange hals. Korte en zware benen. De houding moet alertheid uitstralen. Tevens moet de Schotse Terrier kracht en bedrijvigheid tonen.
Kleur: Zwart, tarwekleurig of gestroomd.
Hoofd en schedel: Het hoofd is lang met vlakke schedel. Het hoofd is zo lang dat de schedel die naar verhouding breed is smal lijkt. Harmonie is erg belangrijk. Prikoren, puntig en dun. Ogen zijn donker en amandelvormig.
Staart: Middelmatig lang. Hond moet er harmonisch uit blijven zien. Dik aan de wortel.
Voeten: Goed van formaat en van dikke voetzolen voorzien.
Beharing: Zachte onderwol, volledig verborgen in de ruwe bovenvacht. De beharing voelt hard, dicht en draadachtig aan. Dient getrimd te worden.
Schofthoogte: 25 - 28 cm. Gewicht: 8 - 10.5 kg.


Karakter:
Een Schot is een stoere hond - onverschrokken en toch gereserveerd, geen allemans vriend maar onvoorwaardelijk trouw aan zijn baas. Een Schot zal vaak je eigen blik vermijden, vindt het zelfs niet leuk als je hem recht aankijkt. Zijn ze kinderen gewend, dan zijn het uitstekende speelkameraden, vaak hollen ze achter een bal of stok aan. Maar ze zijn toch gevoelig voor een vermanend woord en weten zeer goed wanneer ze iets fout hebben gedaan. Veel wandelen of de hele dag liggen slapen - een Schot past zichzelf aan en zal niet klagen. De Schot moet juist alertheid uitstralen - bang hoort een Schot nooit te zijn.

Verzorging:
De Schotse Terriër heeft een dichte, draadharige vacht met een zachte ondervacht. Deze stugge vacht moet men dagelijks borstelen. De hond wordt een tweetal keer per jaar getrimd. Zijn borst, poten en kop knipt men bij. Let er op dat zijn kenmerkende baard zuiver blijft want er kleven gemakkelijk etensresten aan.

Bijzonderheden:
De meeste mensen kennen de Schotse Terriers als een zwarte hond. Hij komt echter ook voor als gestroomd en tarwekleurig. Pas op met water - probeer of je Schot kan zwemmen, want dit is niet vanzelfsprekend.


Gebruik:
Gezinshond, werkhond.

Beweging:
De Schotse Terrier heeft veel beweging nodig. Hij doet graag wilde (bal) spelletjes en sjouwt dikwijls rond met stokken of andere dingen.