free web hosting | free website | Business WebSite Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Schotse Herdershond

Rasbeschrijving:
De Schotse Herdershond is een van de Collies. Er bestaat ook een Bearded Collie, en een Border Collie. Meestal bedoelt men een Schotse Herdershond wanneer men over een "Collie" spreekt. De bekendste Schotse Herdeshond was Lassie, de filmhond die alles kon. De geschiedenis gaat terug tot de middeleeuwen. Koningin Victoria schafte zich in 1860 een langharige Schotse Herdershond aan, en daarmee steeg de hond in populariteit. Waarschijnlijk draagt de hedendaagse Schotse Herdershond Gordonsetterbloed en Russische windhondenbloed in zich. In het Schotse hoog- en laagland en in het westen van Engeland werden deze honden als schapenhoeders gebruikt. Momenteel bestaat een kortharige en een langharige variant. De Schotse Herdershond is een prettige gezinshond. Hou er echter rekening mee dat de Schotse Herdershond goed getraind dient te worden.


Kenmerken:
Algemeen: De Collie is een middelgrote, sterke en gracieuze verschijning. Het is een hond vol waardigheid waarbij het geheel in harmonie met elkaar is. Het lichaam is tamelijk lang met goed gewelfde ribben en een tamelijk brede en diepe borst. De lendenen zijn licht gewelfd. Middelmatig lange benen met matig zwaar bot. Behoorlijk lange hals.
Kleur: Sabel met wit, driekleurig, blue merle.
Hoofd en schedel: Vlakke en smalle schedel met zeer geringe stop. De snuit is even lang als de schedel. Van voren en opzij lijkt het hoofd op een zuivere wig, met vloeiend silhouet. Zwarte neus. De voorsnuit moet krachtig zijn en zeker niet spits. Middelgrote ogen en amandelvormig, enigszins schuin geplaatst. Kleine, hoog aangezette oren, waarvan de tippen naar voren gebogen zijn. Schaargebit.
Staart: Lang, minimaal reikend tot aan de sprong. Laag gedragen terwijl de punt iets omhoog buigt. Wanneer de hond actief is en alert mag de staart hoog worden gedragen, echter nooit over de rug.
Voeten: Ovaal met goede en stevige eeltkussentjes. Gebogen tenen en dicht aaneengesloten. Achtervoeten iets minder gebogen.
Beharing:
langharig: rechte, dichte, harde en lange bovenvacht, en zachte dichte ondervacht.
kortharig: kort, hard en vlak aanliggend
Schofthoogte: Reu: 50 - 60 cm, Teef: 50 - 55 cm.Karakter - Eigenschappen - Opvoeding:

Deze levendige en actieve hond is meestal evenwichtig, maar kan soms angstig en timide zijn. Het is een lieve en gevoelige hond, een uitstekend gezelschapsdier; hij is wantrouwend tegenover onbekenden, maar niet agressief. Hij moet consequent maar zacht opgevoed worden.

Verzorging:
Hij past zich aan het leven in de stad aan, maar hij voelt zich beter in een huis met een tuin en genoeg ruimte om te kunnen rennen. Hij heeft regelmatig beweging nodig. Twee keer per week borstelen is voldoende.Gebruik:
Vee- en schapenhoeder. Politiehond. Blindengeleidehond. Gezelschapshond.


Beweging:
.De Schotse Collie heeft normale lichaamsbeweging nodig.