free web hosting | free hosting | Business Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Free Domain Name with Hosting from Network Solutions®!
Schipperke

Rasbeschrijving:
Het Schipperke is ontstaan in Vlaanderen. Vroeger trof men een dergelijk hondje vaak aan op binnenschepen, maar de naam "Schipperke" komt niet daarvandaan, want oorspronkelijk was de naam "Scheperke" hetgeen herdershondje betekent. In de 19e eeuw was het dier favoriet bij wedstrijden in rattenvangen. Het ras is inmiddels meer dan 100 jaar oud. Hoe het precies ontstaan is, is onduidelijk. Of het nu ontstaan is uit een kruising tussen de Keeshond en een Terrier, of afstamt van de Herdershond is eigenlijk onbelangrijk. Het hondje werd vroeger veel gehouden door schoenmakers en werden op zondag uitgelaten getooid met mooie koperen banden. Het is een fijne hond, waakzaam en gek op gezelschap.


Kenmerken:
Algemeen: Het Schipperke is een kleine, gedrongen hond met een scherpe uitdrukking. Hij oogt levendig. Het lichaam is kort met een brede, diepe borst. Ribben zijn goed gewelfd. Benen tamelijk lang met licht bot. Sterke hals.
Kleur: Effen zwart.
Hoofd en schedel: Het hoofd ziet er vosachtig uit, schedel niet te rond maar vrij breed, vlak en weinig stop. De snuit is matig lang en fijn gesneden. Goed gevuld onder de ogen. De ogen zijn klein en donkerbruin. Staande oren.
Staart: Geen (gecoupeerd)
Voeten: Rond.
Beharing: Tamelijk kort, hard, afstaand en langer rondom de hals ("kraag") en aan de achterkant van de achterbenen ("broek"). Kort op het hoofd.
Schofthoogte: 5 - 8 kg, overigens bestaat ook een slag tussen 3 - 5 kg.


Aard:
Attent, zelfbewust, slim,opgewekt, hard voor zich zelf, vasthoudend, onvermoeibaar, waakzaam en trouw aan het gezin.


Verzorging:
Het Schippertje heeft weinig verzorging nodig. Zo nu en dan borstelen is voldoende om de vacht in optimale conditie te houden.Opvoeding:
Schippertjes zijn waakzaam en blaffen als ze onraad ruiken. Wanneer u in een drukbevolkte woonwijk woont, is het raadzaam uw hond te leren dat hij naar een paar keer blaffen stil moet zijn. Over het algemeen zijn Schippertjes gemakkelijk op te voeden;ze zijn leergierig en intelligent.

Sociale aanleg:
Dit ras zal zijn terrein, of dit nu een flat of een erf is, bewaken tegen zowel twee-als viervoetige indringers. Is er vreemd bezoeken, dan neemt het Schippertje een wat afwachtende houding aan. De kat des huizes wordt zonder meer geaccepteerd. Met kinderen kunnen Schippertjes over het algemeen goed opschieten.

Beweging:
Het Schippertje is een brok puur dynamiet. Om zich gelukkig te voelen, heeft hij het nodig veel te kunnen spelen en rennen. Naast de dagelijkse wandelingen kunt u hem in de tuin of een park onaangelijnd laten rennen.