free web hosting | free hosting | Web Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Schapendoes

Rasbeschrijving:
De Nederlandse Schapendoes is zonder twijfel verwant aan de Bobtail, aan de Hongaarse Puli en Pumi en aan de Chien de Brie (Briard). Vroeger hielp de Schapendoes bij de schaapskudden, maar met het uitserven van de kudden leek ook dit ras bijna te verdwijnen. Toepoel heeft weer het ras leven in geblazen tijdens de bezetting van Nederland. Het is nog steeds een bruikbare werkhond, die schrander is en zich gemakkelijk aanpast. Let bij het kopen van een pup op een goede socialisatie! Schapendoezen zijn opgewekt, erg sociaal en levendig.


Kenmerken:
Algemeen: Lichtgebouwde hond met soepele bewegingen. Lichaam is matig lang, met diepe borst en licht gewelfde ribben, geen sterk opgetrokken buik. Benen zijn matig lang, licht van bot. Niet te korte hals.
Kleur: Alle kleuren zijn toegestaan. Bij voorkeur grauwgrijs tot zwart.
Hoofd en schedel: Schedel is breder dan de lengte van het hoofd. De schedel oogt bijna plat, met matige groef. Duidelijke stop. De snuit is kort en breed. Ogen rond en groot, bruin van kleur. Oren zijn niet te groot en hangend. Schaargebit.
Staart: Tamelijk lange en brede staart, goed behaard en bevederd. De staart wordt laag gedragen in een haakvorm.
Voeten: Groot, met brede ovale vorm. Ruim haar tussen de tenen.
Beharing: Lang, dicht, dun en droog, iets golvend en vooral niet zijdeachtig. De hond heeft een kuif, snorren en een baard. De beharing klit gemakkelijk en vereist veel aandacht.
Schofthoogte: Reu: 43 - 50 cm, Teef: 40 - 47 cm.Aard:
De Schapendoes is een normaal en evenredig gebouwde herdershond met een levendig, alert en moedig karakter. Hij is schrander en waaks. Voor zijn eigen mensen toont hij grote innigheid en trouw. Hij is vrolijk, enthousiast, vriendelijk en temperamentvol.

Verzorging:
Hij kan in de stad wonen, als hij maar iedere dag voldoende beweging heeft. Eén of twee keer per week goed borstelen is voldoende.

Gebruik:
De Nederlandse Schapendoes is een herdershond, die gebruikt werd voor het hoeden van schaapskudden en die vandaag aan de dag nog steeds voor hetzelfde gebruikt wordt. Daar schaapsweiden gewoonlijk gelegen zijn in rustige, eenzame gebieden van het land, is het nodig dat de Schapendoes beschikt over groot uithoudingsvermogen, beweeglijkheid en snelheid. Grote springkracht is hierbij noodzakelijk, evenals de intelligentie om zelfstandig te kunnen handelen. Hij moet een herdershond zijn in karakter, lichaam en ziel.

Beweging:
De Nederlandse Schapendoes is vriendelijk van aard en kan daarom ook in een gezin worden geplaatst. Er moet alleen met een belangrijke zaak rekening worden gehouden: het dier heeft veel beweging nodig. Een schapendoes is op zijn gelukkigst als hij lekker kan rondrennen en dollen. Je moet hem dan ook zeker die kans kunnen bieden. Een uur lichaamsbeweging per dag is een vereiste.