free web hosting | free website | Business Hosting Services | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Saluki

Rasbeschrijving:
De Saluki was een gewaardeerd bezit bij de Arabieren. Vroeger werd dit ras Perzische Windhond genoemd, hetgeen juist is omdat dit ras ook voorkomt in Perzie, ofschoon Arabie zijn vaderland is. Tijdens de kruistochten kwam het ras naar Europa. De Saluki kan zeer hoge snelheden bereiken, en de Arabische hengsten bijhouden. In het Midden Oosten werd de Saluki gebruikt voor de jacht op gazellen. In 1920 kreeg dit ras vaste voet aan de grond (voor het eerst in Engeland). De Saluki is een prettig ras, enigszins gereserveerd. Let op zijn jachtinstinct!


Kenmerken:
Algemeen: de Saluki is een uiterst elegante en gespierde verschijning. Het lichaam oogt kwadratisch. De gezichtsuitdrukking is waardig en vriendelijk. Het lichaam is gestrekt met rechte rug. Vlakke doch zeer diepe borst. Zeer licht gewelfde ribben, opgetrokken buik. Lange benen met goed bot. Lange hals.
Kleur: Wit, roomkleurig, reebruin, goudkleurig, rood, grauw en bruin. Ook driekleurig, zwart met bruin, of variaties hiervan.
Hoofd en schedel: Het hoofd is lang en smal en matig breed tussen de oren. De schedel is niet gewelfd. Stop niet duidelijk aangegeven. De ogen zijn groot en donker. De Saluki heeft een in de verte turende "oosterse" blik. Hangende oren. Schaargebit.
Staart: Lang, laag aangezet en in natuurlijke boog gedragen. Aan de onderzijde bevederd met lang maar niet bossig haar.
Voeten: Nogal lang. Tenen lang en goed gebogen, niet uitgespreid. Sterke en soepele voeten, goed bevederd tussen de tenen.
Beharing: Zacht, glanzend, langer aan de oren, benen en staart met of zonder bevedering.
Schofthoogte: Reu 58 - 71 cm, Teef: ten minste 54 cm.Aard:
Zelfstandig, onafhankelijk, eigenzinnig. Aanhankelijk en trouw aan de eigen mensen, gereserveerd tegenover vreemden. De Saluki vindt het niet nodig om op commando te gehoozamen maar kiest zelf tijd en zin om te doen wat zijn baas van hem verlangt. Toch is het een gezeglijke hond die een rustig en eerlijk gedragspatroon heeft en zich goed in het gezin weet aan te passen.

Gebruik:
Gebruikshond.

Activiteit:
De Saluki heeft zeer veel lichaamsbeweging nodig.