free web hosting | free hosting | Business Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Rottweiler

Rasbeschrijving:
Vroeger was de Rottweiler een slagershond, afkomstig uit de stad Rottweil in West Duitsland. Hij heette destijds Rottweiler Metzgerhund. Dit ras werd gebruikt als hulp bij de jacht op wilde zwijnen. Later werd de hond gebruikt als veedrijvershond, die ook de kar van de slager trok. Waarschijnlijk heeft de hond bloed van Romeinse drijfhonden, Molosserachtige vechthonden, Brabantse bullenbijters en inheemse herdershonden. Tegenwoordig wordt de hond vaak gebruikt als waak- en verdedigingshond.


Kenmerken:
Algemeen: Meer dan middelmatig grote en stoer uitziende hond. Goed in proportie. Gedrongen en krachtig lichaam dat tamelijk kort is, met brede en diepe borst en goed gewelfde ribben. Rug is recht en breed. Benen matig lang met zwaar bot. Sterke, ronde en brede hals zonder keelhuid. Onbevreesde houding.
Kleur: Zwart met mahonie- tot lichtbruine aftekeningen
Hoofd en schedel: Brede, middelmatig lange schedel. De snuit is breed en even lang als de schedel. Duidelijke stop. Gespierde wangen, niet uitstekend. Goed gevormde jukbeenderen. Wanneer de hond alert is mag de huid enigszins rimpelen. Donkere ogen met zelfverzekerde uitdrukking. Kleine, driehoekige oren die hangen. Schaargebit.
Staart: Horizontaal gedragen. Kort en sterk. Ingekort tot op de eerste staartwervel
Voeten: Rond, waarbij de achtervoeten iets langwerpiger zijn.
Beharing: Stokharig.
Schofthoogte: Reu: 60 - 68 cm, Teef: 55 - 63 cm.


Aard:
Intelligent, gehoorzaam, onvoorwaardelijk trouw aan zijn baas en diens gezin, dominant, waaks en beschermend, moedig, sterk, imponerend, soms jaloers als de aandacht niet naar hem uitgaat. Een Rottweiler verdedigt zijn gezin en terrein tot het uiterste. De meeste hebben de neiging een ‘eenpersoonshond’ te worden.

Verzorging:
De Rottweiler is relatief gemakkelijk te verzorgen. Om tijdens de ruiperiode het dode en losse haar uit de vacht te halen, kunt u het beste een rubberen handschoen gebruiken. Dit werkt gemakkelijker dan een normale borstel. Wilt u de vacht wat dieper laten glanzen, dan kunt u een lotion of glansspray gebruiken. Houd de nagels kort en de gehoorgang schoon.Opvoeding:
Rottweilers kunnen wat dominant van karakter zijn en hebben daarom een evenwichtige en rustige baas nodig die stevig in zijn schoenen staat en te allen tijde eerlijk blijft. Leer de pup wat wel en niet mag en blijf daar consequent in. Deze honden zijn erg gevoelig voor uw stem; gebruik deze dan ook als de hond iets goed doet. Een afwisselende training levert de beste resultaten op. In de regel moet u bij reuen iets krachtiger optreden dan bij teven, die vaak wat minder van karakter zijn. Rottweilers zijn uitermate geschikt voor de bewaking en allerlei verdedigingssporten, al zult u met een Rottweiler niet zo snel resultaat boeken als bijvoorbeeld een Mechelse Herder.

Sociale aanleg:
Wanneer de Rottweiler evenwichtig en consequent wordt opgevoed, zal hij trouw zijn aan zijn gezin en zeker een goede speelkameraad voor de kinderen vormen. Katten en andere huisdieren zullen zonder probleem geaccepteerd worden, mits de hond al op jonge leeftijd positieve ervaringen heeft opgedaan met deze dieren. Sommige Rottweilers kunnen enigszins dominant zijn ten opzichte van andere honden en willen zich graag laten gelden. Bekenden van de familie worden meestal enthousiast begroet, vreemden daarentegen komen niet verder dan het tuinhek. De rottweiler is een uitmuntende waakhond.

Beweging:
Zorg ervoor dat een Rottweiler veel beweging krijgt, want dat heeft hij nodig. Rennen in de bossen of op de hei vindt hij heerlijk en hij heeft absoluut geen neiging ver van u weg te lopen. Zwemmen of lopen naast de fiets zijn ook geschikte vormen van lichaamsbeweging, en zelfs voor balspelletjes(apporteren) loopt deze hond warm.