free web hosting | free website | Business Web Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Rhodesian Ridgeback

Rasbeschrijving:
Er zijn verschillende verhalen over het ontstaan van de Ridgeback, het nationale ras van de Zimbabwe. Het is de nationale hond van Rhodesia (Zimbabwe). De rasstandaard is in 1922 opgesteld door Dr. Francis Barnes in Bulawayo, Rhodesia.Het ras is pas in 1925 erkend door de KUSA (Kennel Union of South Africa). Het ras dankt zijn naam aan de "pronk", de streep die over de rug loopt en al voorkwam bij de Afrikaanse Hottentot jachthond. Nakomelingen van deze honden werden gekruist met Lopende Honden en Dogachtigen, maar de pronk bleef behouden. Kolonisten namen 200 jaar geleden werkhonden mee en fokten op werkeigenschappen en bewakingskwaliteiten. De samensmelting van Europese rassen met de Hottentot Jachthond resulteerde in de voorouders van de huidige Pronkrug, die goede werkeigenschappen en een vriendelijke aard heeft behouden.


Kenmerken:
Algemeen: De Ridgeback heeft een tamelijk lang lichaam met niet te brede maar wel diepe borst. Ribben goed gewelfd. Benen zijn lang met zwaar bot. Lange en sterke hals. De Ridgeback oogt sterk en gespierd met symmetrisch silhouet.
Kleur: Van licht koren tot warm rood. Iets wit op borst en tenen toegestaan.
Hoofd en schedel: Het hoofd is tamelijk lang, de schedel vlak en vrij breed tussen de oren. Geen rimpels zichtbaar wanneer de hond in rust is. De snuit is lang en diep met duidelijke stop. Zwarte neus. Ogen zijn donker en rond, met intelligente uitdrukking. Oren middelmatig groot en hangend. Schaargebit.
Staart: Lang en licht opgebogen gedragen. Sterk bij de implanting.
Voeten: Rond en stevig.
Beharing: Kort, dicht, fijn en glanzend. Midden over de rug heeft de Ridgeback een "pronk": het in tegengestelde richting groeien van de beharing in de vorm van een streep die rond begint en breed uitloopt. Bij de schouder ontstaat een kruin, en ook bij de staart. Dit komt bij geen enkel ander ras voor. Gemiddeld is de streep 5 cm breed.
Schofthoogte: Reu: 63.3 - 68.5 cm, Teef: 61 - 66 cm.


Karakter:
Deze onafhankelijke hond kon zeer onstuimig zijn tijdens de jacht, maar laat thuis zijn rustige en vriendelijke kant zien.
Hij belooft trouw aan zijn baasje, maar is niet geschikt voor iedereen. De opvoeding is immers niet zo gemakkelijk. Het is een erg slimme hond en men moet hem strak maar geduldig aanpakken. Hij moet duidelijk zijn plaats in de rang, of liever in het gezin, kennen. De Rhodesian Ridgeback is erg gereserveerd ten opzichte van vreemden, maar zal nooit zonder aanleiding agressief worden.
Met kinderen kan hij goed opschieten, evenals met andere honden, maar ze moeten er reeds als pup mee gewend raken. Ook blijft steeds gelden dat geen enkele hond pesterijen duldt, ook deze ´Pronkrug´ niet. De Rhodesian Ridgeback kan zijn luie aard al eens laten zien en enkele uurtjes flink dutten.


Verzorging:
De Rhodesian Ridgeback heeft een korte en dichte vacht die moet glanzen. Het vraagt weinig inspanning om hem te verzorgen. Regelmatig de dode haren verwijderen met een rubberen handschoen of borstel is voldoende.Gebruik:
Werkhond

Beweging:
Veel beweging is wat de Rhodesian Ridgeback nodig heeft. Houdt u van regelmatig lange wandelingen maken of van een fietsritje. Dan is deze hond misschien wel wat voor u. Hij past goed in een sportief gezin, die hem graag meenemen. Bij het wandelen houdt er dan rekening mee dat hij zijn jachtinstinct kan volgen.