free web hosting | free hosting | Business WebSite Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Picardische Herdershond

Rasbeschrijving:
De Picardische Herdershond is een afstammeling van de oude Herdershonden uit de Middeleeuwen, zoals deze op schilderijen zijn afgebeeld. Vroeger waren herdershonden die qua vacht het meeste verschilden van de wolf geliefd bij de herders van Picardie (Noord Frankrijk). De eerste Picardische Herdershonden werden in 1863 samen met de Beauceron en Briards tentoongesteld. In 1925 werd de standaard opgesteld en werd dit ras officieel erkend. Ongelukkigerwijs heeft men het ras gebruikt voor de fok van de Bouvier des Flandres en zo verdween het ras als zodanig. Pas aan het einde van de tweede wereldoorlog zijn de liefhebbers van het ras weer begonnen met de fok en is het aan hen te danken dat dit ras praktisch uit het niets weer ontstond.


Kenmerken:
Algemeen: De Picardische Herdershond is een middelgrote hond met rustiek voorkomen. Het is een goed gebouwde en gespierde hond. Het ras doet karakteristiek aan door de ruwe beharing. Het lichaam is matig lang met een diepe, niet te brede borst en rechte rug. Middelmatig lange benen met goed bot. Niet te korte hals.
Kleur: Grijs, grijszwart, grijsblauw, grijsrood. Lichte en donkere wildkleur zonder wit. Alleen witte tenen en witte vlek op de borst toegestaan.
Hoofd en schedel: Tamelijk brede, licht gewelfde schedel. Het hoofd is niet grof en goed in verhouding tot de grootte van het lichaam. De stop is licht aangegeven. De snuit is niet te lang. Donkere ogen, middelmatig groot. Oren niet te groot en staand. Krachtige kaken. Schaargebit.
Staart: Lang reikend tot aan de sprong. Licht sabelvormig, niet in krul gedragen.
Voeten: Kort, rond en goed gesloten. Voeten zijn gewelfd met sterke donkere nagels. Krachtige voetzolen.
Beharing: Hard, halflang, moet ruw aanvoelen met dichte ondervacht.
Schofthoogte: Reu 60 - 65 cm, Teef: 55 - 60 cm.


Karakter - Eigenschappen - Opvoeding:
Deze zeer rustiek, moedige hond is evenwichtig en stabiel. Hij is aangepast aan het leven op het land, hij is zeer robuust en heeft een voorkeur voor hard werken. De Picardische Herder past goed in een gezinssituatie en is vriendelijk voor kinderen.


Verzorging:
Deze hond is geen stadsbewoner. Hij heeft ruimte nodig en moet kunnen rennen. Regelmatig, krachtig borstelen is vereist.Gebruik:
Vee- en schapenhoeder. Waakhond. Gezelschapshond


Beweging:
De Picardische Herdershond heeft veel beweging nodig en is nog steeds een echte werkhond