free web hosting | free hosting | Business WebSite Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Pekingees


Rasbeschrijving:
De Pekingees is een aanhankelijke, waardige, intelligente en zelfstandige hond. Soms wat eigenzinnig. Een Pekingees laat zich niet makkelijk de wet voorschrijven. Hij heeft soms de neiging zich aan één persoon te hechten, die persoon kiest hij dan zelf uit. Voor die baas toont hij enorme liefde en moed. In de jaren 30 is de Pekingees een lange tijd een modehond geweest. Dit had onzorgvuldig fokken tot gevolg. Daardoor werd er niet voldoende op karakter gelet en kwam er nogal eens een humeurige, naar vreemden happende Pekingees voor. Na de oorlog hebben de serieuze fokkers zich tot doel gesteld een mooie Pekingees met een mooi karakter te fokken. Daarin zijn ze wonderwel geslaagd. De hedendaagse Pekingees is lief voor kinderen, kan goed met andere huisdieren overweg en is vooral een makkelijke hond. Ze hebben niet zoveel beweging nodig. Daardoor is hij ook heel geschikt voor een flatbewoner. Drie maal daags een blokje om is voldoende. Het zijn geen echte schoothonden. Daarvoor is hun vacht te dik en hebben ze het snel te warm op schoot. Wel is hij altijd bij zijn baasje in de buurt en volgt hem overal. De vacht vraagt wel enige verzorging. Het is een lange, dubbele vacht. Het is verstandig het hondje van jongsafaan te leren dat de vachtverzorging een onderdeel van het dagelijkse ritueel is. Gebruik bij de dagelijkse borstelbeurt wat talkpoeder, dan zullen eventuele klitjes makkelijk uit te borstelen zijn. De vacht mag alle kleuren hebben. Het pigment is zwart. Verzorg de huidplooien goed. Tussen de voetzooltjes knipt u het overtollige haar weg. Hij weegt 4 tot 5,5 kg, de schouderhoogte is ongeveer 20 cm. U moet de Pekingees wel de basisbegrippen bijbrengen. Dat lukt het beste als u hem positief toespreekt als hij iet goed doet, maar hem niet al te zwaar straffen wanneer hij een fout maakt. Een Pekingees die gestraft wordt zal zich zwaar ontdaan en beledigd terugtrekken. De herkomst van de Pekingees ligt verborgen in het duister van de Chinese geschiedenis. Reeds lang voordat de Engelsen in 1860 de keizerlijke paleizen veroverden gingen er in China verhalen rond over een bijzondere kleine Leeuwhond die aan het keizerlijke hof zeer geliefd was.


Kenmerken:
Algemeen: De Pekingees is een laagbenige, kleine en sterke hond. Het dier oogt waardig. Het lichaam is kort met diepe borst. Ribben zijn rond. De rug is recht en het middel oogt smal. Dit komt doordat het voorlijf en voorbenen duidelijk sterker zijn dan het achterlijf. De benen zijn kort, de voorbenen gebogen en met zwaar bot. De achterbenen zijn lichter.
Kleur: Alle kleuren en tekeningen toegestaan.
Hoofd en schedel: Massief hoofd met brede schedel. Voorsnuit is extreem kort, waardoor het neuskraakbeen hoog tussen de ogen zit. Het profiel van de snuit is plat, met omhooggebogen neus. De snuit vertoont rimpels. Diepe stop. Grote, enigszins bolle ogen, donker van kleur. De oren zijn hartvormig, hoog aangezet en hangen vlak langs het hoofd. Het pigment is zwart.
Staart: Lang, hoog aangezet, licht gebogen en langs een van de flanken vallend.
Voeten: Breed. De voorvoetjes zijn licht naar buiten gedraaid.
Beharing: Lang, recht. hard. De ondervacht is dik. Overvloedige bevedering.
Schofthoogte: Ongeveer 20 cm. Hij weegt 4 tot 5,5 kg
Aard:
De Pekingees heeft een waardig en zelfbewust voorkomen. Zijn eigenzinnigheid zorgt ervoor dat deze hond niet zo gemakkelijk is om op te voeden. Hij laat zich in geen geval doen. Men moet hem dan ook bij de opvoeding zacht toespreken, en niet al te zwaar straffen, want hij zal zich dan gekrenkt voelen. Het is niet zomaar een troetelhond en ook minder geschikt voor een gezin met kinderen. Toch is het een erg aardige hond en heeft hij veel liefde voor zijn baas. De Pekingees is een erg moedig hondje die geen enkele angst kent.

Verzorging:
Door zijn lange dubbele vacht heeft de pekingees wel wat verzorging nodig. Geef de hond een dagelijkse borstelbeurt om klitten te verwijderen. Het is belangrijk om hem van jongsafaan te leren dat de verzorging een gewoonte is. Het haar tussen de voetzolen mag weggeknipt worden en ook de huidplooien moeten nagekeken worden om huidproblemen te voorkomen.

Gebruik:
Gezelschapshond, gezinshond.

Beweging:
Ze hebben niet zoveel beweging nodig. Daardoor is hij ook heel geschikt voor een flatbewoner. Drie maal daags een blokje om is voldoende. Let op bij warm weer dat de hond geen ademhalingsmoeilijkheden krijgt door de korte neus.