free web hosting | free website | Business Hosting Services | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Old Englisch Sheepdog

Rasbeschrijving:
De Old English Sheepdog wordt ook wel Bobtail genoemd, vanwege het ontbreken van een staart. Het is een van de oudste Herdershondenrassen van Engeland waarvan de afkomst onduidelijk is. Wellicht ontstond hij in Engeland door kruising van de Briard en de Russische Owcharka. De eerste rasvereniging werd in 1888 in Engeland opgericht en de standaard is in de loop van de tijd weinig veranderd. Het ras werd gebruikt als beschermer van de kudden en later als veedrijver en als schapenhoeder. Later werd het ras verdrongen door de Border Collie die kleiner en dus goedkoper was. Tegenwoordig wordt het ras vooral gebruikt als gezinshond vanwege zijn prettige karakter.


Kenmerken:
Algemeen: De Bobtail is een krachtige verschijning, en symmetrisch gebouwd. Over het gehele lichaam is de hond weelderig behaard. Het lichaam is kort en gedrongen, en enigszins overbouwd, hetgeen wil zeggen dat de ruglijn gedeeltelijk oploopt. Ribben goed gewelfd. Diepe en ruime borstkas. Benen zijn middelmatig lang en zwaar van bot. Vrij lange hals, sterk en sierlijk gebogen.
Kleur: Elke tint van grijs, blauw, grauw. Lichaam en achterhand solide van kleur met of zonder witte sokjes. Hoofd, nek, voorhand en onderbuik zijn wit, met of zonder aftekeningen. Bruin is ongewenst.
Hoofd en schedel: De schedel is ruim en tamelijk vierkant en bodendien goed in verhouding tot de grootte van het lichaam. Tamelijk lange en vierkante snuit met een duidelijke stop. De delen boven de ogen zijn goed gewelfd en met weelderig haar bedekt. Kaken tamelijk sterk, lang en afgeknot. Zwarte en grote neus. De ogen staan ruim uit elkaar en zijn donker of walleyed, hetgeen wil zeggen 1 bruin en 1 blauw oog. Twee blauwe ogen zijn aanvaardbaar, terwijl lichte ogen minder wenselijk zijn. Kleine, hangende oren die plat tegen het hoofd worden gedragen. Sterke kaken met volmaakt en regelmatig schaargebit.
Staart: Gewoonlijk geheel gecoupeerd.
Voeten: Klein, stevig en rond. Tenen goed gebogen. Dikke voetzolen. Wolfsklauwen dienen verwijderd te worden.
Beharing: Overvloedig, met harde structuur, niet glad maar ruig en vrij van krul. Dichte, weersbestendige ondervacht. Hoofd, hals en schedel zijn goed bedekt met haar, oren echter matig. Achterhand is zwaarder behaard dan de rest van het lichaam.
Schofthoogte: Reu minimaal 61 cm, Teef: minimaal 56 cm.


Aard:
Intelligent, groot aanpassingsvermogen, lief, sociaal, niet bijzonder waaks, onstuimig, ongecompliceerd karakter, wil graag bij het gezin zijn .


Verzorging:
De vacht van de Bobtail heeft erg veel verzorging nodig: minimaal één keer in de week moet u de vacht grondig borstelen, en vergeet dan vooral de plaatsen niet waar zich gemakkelijk klitten kunnen vormen. In de ruiperiode is het heel goed mogelijk dat u tijdens het borstelen een hele vuilniszak vol haren van de hond afhaalt. Houd de gehoorgang schoon en verwijder vuil en haar. De nagels moeten kort gehouden worden, dus knip ze regelmatig. Ook het teveel aan haren tussen de voetzolen moet weggehaald worden. Aangezien de hond overbouwd hoort te zijn, wordt dit op tentoonstellingen geaccentueerd. Soms wordt er een geschoren Bobtail gesignaleerd, wat, hoe afkerig liefhebbers ook zijn, nog altijd beter is dan een hond met slecht verzorgende of klittende vacht. U kunt zich natuurlijk ook afvragen wat voor zin het heeft een langharige hond aan te schaffen om hem vervolgens kaalgeschoren door het leven te laten gaan.Opvoeding:
Deze hond moet met zachte hand, maar consequente hand opgevoed worden. Hij zal het u graag naar de zin willen maken en zelden dominant gedrag vertonen, een eigenschap die hem ook geschikt maakt voor mensen die wat minder ervaren zijn in het opvoeden van honden. Omdat de vachtverzorging een zeer belangrijk onderdeel is van de verzorging, is het van belang de hond zo jong mogelijk te wennen aan een borstelbeurt. Zo voorkomt u dat het borstelen later, wanneer de hond groter en sterker is, ontaard in een worstelpartij.

Sociale aanleg:
De Bobtail gaat bijzonder goed om met andere huisdieren, honden en kinderen. Ook bezoekers zullen door hem vriendelijk bejegend worden.

Beweging:
Deze hond heeft redelijk wat lichaamsbeweging nodig, maar wanneer u eens een dag geen kans ziet een lang eind met de hond te gaan lopen, zal hij er beslist niet vervelend over doen. De meeste Bobtails zijn dol op balspelletjes en slaan dan ook geen slecht figuur in de verschillende takken van de hondensport.