free web hosting | website hosting | Web Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Newfoundlander

Rasbeschrijving:
Men gaat ervan uit dat het ras door zeevaarders op het eiland is gebracht. Omstreeks 1732 werden op New Foundland grote, beerachtige honden aangetroffen. Zij hielpen vissers met het aan wal brengen van netten. New Foundlanders voelen zich uitermate op hun gemak in het water. De New Foundlander is een vriendelijke hond, beschermer van kinderen en gezin en kan goed opschieten met andere honden. Het ras heeft een sterk instinct om alles uit het water in veiligheid te brengen. De Landseer is een varieteit van de New Foundlander, maar in 1960 werd de Landseer ECT als ras erkend.Kenmerken:
Algemeen: Door zijn kracht en levendigheid maakt de hond een enorme indruk. Hij moet zich vrij bewegen en vertoont daarbij een opvallende gang. Het lichaam wiegt tussen de benen heen en weer. Het geraamte is overal zwaar, zonder logheid. Borst is diep en breed. Het lichaam is niet te kort met een brede en diepe borst. De ribben zijn goed gewelfd. Benen matig lang en met zeer zwaar bone. Sterke en niet te lange hals.
Kleur:
Zwart, chocoladebruin of brons. Een witte vlek op de borst is toegestaan.
Hoofd en schedel:
Hoofd is breed en zwaar. Duidelijke stop. Snuit is vrij vierkant, maar kort en bedekt met fijn haar. De ogen zijn klein en liggen tamelijk diep. Donkerbruin van kleur. De oren zijn klein en hangend. Schaargebit
Staart: Matig lang, reikend tot iets onder de sprong. Het is een vrij dikke staart en goed bedekt met haar, maar mag geen vlag vormen. Staarten met knik of over de rug gedragen zijn fout. In rust wordt de staart naar beneden gedragen met de punt naar boven wijzend.
Voeten: Groot en sterk.
Beharing: Lang, grof. Voelt vettig aan en is vlak aanliggend.
Schofthoogte: Reu: 71 cm, Teef: 66 cm.


Aard:
Goedgehumeurde, sociaal, zachtmoedig, ongecompliceerd, aanhankelijk en volgzaam. Deze hond is vriendelijk tegen mens en dier, zwemt graag, is niet bijzonder waaks, maar beschermt het gezin als de nood werkelijk aan de man is. De Newfoundlander blaft zeer weinig en is zelfbewust en evenwichtig van aard.


Verzorging:
Borstel en kam deze honden regelmatig,en vergeet daarbij vooral de ‘broek’ niet en andere plaatsen waar zich klitten vormen. Knip het teveel aan haar tussen de voetzolen weg.Opvoeding:
De opvoeding moet op een rustige en evenwichtige manier gebeuren. De honden zijn erg gevoelig voor de intonatie van uw stem.

Sociale aanleg:
Honden van dit ras zijn doorgaans fijne huisgenoten. Ze zullen andere honden en andere huisdieren, kinderen en bezoekers die hen geen kwaad in die zin hebben, vriendelijk benaderen.


Beweging:

Onderneem liever geen uitputtende dagtochten totdat de hond volledig is uitgegroeid. Zwemmen doet een Newfoundlander erg graag, en het is dan ook een ideale manier van lichaamsbeweging voor dit ras. De dikke vacht beschermd de hond tegen regen en kou, waardoor hij prima buiten kan gehouden worden.