free web hosting | free website | Business Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting

Mopshond

Rasbeschrijving:
Deze koopmanshond kwam al tijden voor in China. Het is een van de oudste dwergrassen. Waarschijnlijk namen de Nederlandse zeelieden de hondjes mee naar Nederland. Vanuit Nederland kwamen zij vervolgens in Engeland en ontstond de onjuiste naam Hollandse Mopshond. In Nederland was dit ras bijzonder populair omdat een Mopshond gedurende de Tachtigjarige Oorlog prins Willem van oranje waarschuwde voor een aanval. In Engeland kreeg het ras zijn huidige vorm onder de naam "pug" (pugnus = "vuist", waarmee men het hoofd bedoelde). De naam Mops komt op haar beurt weer uit Duitsland. Het is een prettige gezinshond met een evenwichtig karakter. Echter: de Mops kan neiging hebben om aanval te verkiezen boven verdediging en is daarbij roekeloos.


Kenmerken:
Algemeen: Uitgesproken vierkante hond, zwaargebouwd. Oogt compact. Goede verhoudingen zijn belangrijk. Spieren zijn goed ontwikkeld. Lichaam is kort, met gedrongen brede borst. Benen midddelmatig lang en sterk. De hals is zwaar met keelhuid.
Kleur: Zilver, abrikoos, reekleurig of zwart. De lichte kleuren met zwart masker, zwarte oren en aalstreep.
Hoofd en schedel: Het hoofd vertoont veel ruime huid met brede en diepliggende rimpels. Groot, zwaar en rond met uiterst korte en vierkante snuit. Neus ligt tegen de schedel. Voorsnuit moet niet opwippen. Zeer grote ronde ogen met vragende uitdrukking. Oren zijn klein en dun, roze- of knoporen. Aan knoporen wordt de voorkeur gegeven. Ondervoorbijter.
Staart: Zo stijf mogelijk over de heup gekruld. Dubbele krul is ideaal.
Voeten: Tussen haze- en kattevoeten in met zwarte nagels.
Beharing: Kort, zacht en glanzend
Gewicht: 6.3 - 8 kg.


Aard:
Rustig in huis, gezellig en gevoelig, ongecompliceerd, speels, volgzaam, lichamelijk hard voor zichzelf, sterk ontwikkeld gevoel voor humor, zeer aanhankelijk en intelligent. De meeste Mopsen snurken.

Verzorging:
Verzorg zo nu en dan de gezichtplooien met een daarvoor bestemde lotion. De losse haren haalt u eenvoudig met een rubberen borstel uit de vacht en wanneer dat nodig is, druppelt u de ogen.Opvoeding:
De Mopshond moet u met zachte hand opvoeden. Hij is gevoelig voor de intonatie van uw stem, waardoor harde strafmaatregelen in principe overbodig zijn.

Sociale aanleg:
Mopsen gaan erg goed om met andere honden en andere huisdieren, en ook in de buurt van kinderen en visite gedragen ze zich voorbeeldig. Bedenk echter wel dat dit ras veel aandacht vraagt en jaloers kan worden als de aandacht van zijn eigenaar naar iets anders gaat.


Beweging:

Bij helder weer vindt de Mops het heerlijk om buiten te rennen en te ravotten. Is het erg warm, dan doet u er goed aan de hond niet te lang uit te laten en hem een schaduwrijk, koel plekje te geven waar hij de rest van de dag kan doorbrengen.