free web hosting | free website | Business Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Mastino Napoletano

Rasbeschrijving:
Oorsprong van dit ras ligt in Zuid-Italie. De oude Romeinse Molosser is zeker een voorouder van dit ras. Of deze Italiaanse dog ooit in Romeinse arena's heeft gevochten is lang niet zeker. Het ras werd van de ondergang gered door belangstelling van een Zwitserse kynoloog Leimgruber. Hij attendeerde mensen buiten Italie op dit bijzondere ras. Het is een goede beschermer van mens en bewaker van huis en hof. De hond is langer dan hoog, en evenwichtig in verhouding.


Kenmerken:
Algemeen: Krachtig gebouwde hond. Het uiterlijk oogt majestueus en stoer. Tamelijk kort lichaam met diepe ronde borst. Rechte brede rug en licht opgetrokken buik. Benen tamelijk lang met zwaar bot. Middelmatig lange en zware hals met veel losse huid en keelhuid.
Kleur: Zwart, loodgrijs, grijs, gestroomd, getijgerd. Witte vlekken op borst en tenen zijn toegestaan.
Hoofd en schedel: Massief, met brede korte schedel. Totale lengte is ongeveer 35% van de schofthoogte. Lengte van de snuit moet ongeveer 1/3 van de totale lengte van het hoofd uitmaken. Snuit is vierkant met duidelijke stop. Korte, driehoekige tiporen. Werden buiten Nederland vaak gecoupeerd. Tamelijk grote, kastanjebruine ogen met levendige uitdrukking. Schaargebit.
Staart: Lang, reikend tot de sprong. Dik aan de wortel, naar de punt toe iets toelopend. Nooit over de rug gedragen. De staart wordt tot op bijna 2/3 ingekort.
Voeten: Compact
Beharing: Kort en glanzend.
Schofthoogte: Reu: 65 - 75 cm, Teef: 60 - 70 cm.


Aard:
Dominant, waaks, evenwichtig en rustig, moedig, intelligent, niet agressief, aanhankelijk, hard voor zichzelf. Mastino’s zijn geen blaffers.


Verzorging:
In de ruiperiode kunt u het beste met een rubberen borstel de dode en losse haren verwijderen. Mastino’s hebben graag een tochtvrije en droge slaapplaats, maar deze moet vooral ook zacht zijn om ligplekken te voorkomen.Opvoeding:
Deze grote dogachtige moet op een evenwichtige manier opgevoed worden. Wees zeer consequent en kom niet terug op een eerder gegeven bevel als de hond dit bevel niet opvolgt. Mastino’s zijn niet echt honden voor beginners, maar dat ze moeilijk zijn in omgang is ook weer wat overdreven. Een rustige baas met een natuurlijk overwicht brengt het beste in de Mastino naar boven. Het ligt in de aard van de Mastino u en uw bezittingen te beschermen—hij heeft hier geen extra prikkels of commando’s voor nodig.

Sociale aanleg:
Reuen kunnen wel eens dominant zijn tegenover andere reuen op straat, maar ten opzichte van kinderen zijn ze over het algemeen altijd lief, mits kinderen de hond niet plagen. Als de hond op jonge leeftijd positieve ervaringen opdoet met katten en andere huisdieren, hoeft u op dit gebied later geen problemen te verwachten.


Beweging:
Laat de jonge Mastino niet te veel rennen en spelen. Doseer zijn beweging, hij mag zich onder geen beding te veel vermoeien. Vermijd in de opgroeifase ruwe spelletjes en zorg er alleen maar voor dat hij al zijn energie kan gebruiken om goede botten en spieren op te bouwen. Eenmaal volwassen heeft de Mastino een gemiddelde behoefte aan beweging.