free web hosting | free website | Business Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Maltezer

Rasbeschrijving:
De Maltezer is de oudste Europese dwerghond. Reeds in de Oudheid van Egypte, Griekenland en Rome worden sporen van een dergelijk hondje aangetroffen. De naam is een vertaling van de Latijnse naam "Canis Melitaeus". Het eiland Melita (tegenwoordig Malta) wordt beschouwd als het land van oorsprong. In 1864 verwierf het ras in Engeland zijn eigen status. Het was vroeger een geliefd dameshondje. Tegenwoordig is de Maltezer een prima gezelschapshond en vlug van begrip. Bovendien worden de hondjes erg oud en blijven lang gezond. Zijn vacht heeft veel verzorging nodig.


Kenmerken:
Algemeen:: De Maltezer is een korte, laagbenige hond. Het lichaam is niet te kort, en heeft een diepe borst. Ribben goed gewelfd. De rug is recht en sterk. De benen kort met zwaar bot. Hals lang en zonder keelhuid.
Kleur:
Wit
Hoofd en schedel:
Het hoofd heeft een iets geronde schedel, met duidelijke stop en naar verhouding krachtige voorsnuit. Van de stop naar het midden van de schedel en van de neuspunt tot de stop is de afstand gelijk. De ogen zijn groot en donker en hebben een verstandige uitdrukking. De oren zijn hangend en driehoekig. Schaargebit.
Staart:
Over de rug langs een van de flanken gekruld. De staart is overvloedig van haar voorzien
Voeten:
Rond, met zwarte voetzolen.
Beharing:
Zeer lang, gemiddeld 22 cm, dicht, zijdeachtig en glinsterend. De beharing valt in een scheiding op de rug. Het haar op de oren is zo lang dat het samenvalt met dat van de kraag.
Schofthoogte:
Reu: 21 - 25 cm, Teef: 20 - 23 cm


Aard:
Vriendelijk, lief, speels, gezellig, leergierig gevoelig. Kan prima opschieten met kinderen en hecht zich sterk aan zijn baas.

Verzorging:
De verzorging van de vacht is intensief, want ze moet elke dag goed gekamd en regelmatig gewassen worden. Met een speciaal daarvoor bestemde lotion kunt u lelijke traanstrepen voorkomen. Soms groeien er haren in de ooghoeken die de oogbol kunnen irriteren. Voorkom dit door deze haren te verwijderen. Maltezers verharen niet,tijdens een borstelbeurt blijven dode haren in de borstel achter. De vacht behoort lang te zijn, tot op de grond, met een duidelijke scheiding op de rug. De haren voor de ogen worden meestal samengebonden met een elastiekje of strikje. Het is erg de vacht van een showhond in goede conditie te houden. Eigenaars van show Maltezers oliën de vacht en draaien deze in papillotjes om het haar tegen afbreken te beschermen.Opvoeding:
De opvoeding is vrij makkelijk omdat Maltezers graag bij hun gezin zijn en zich vrijwel altijd moeiteloos aanpassen aan de omstandigheden. Ze zijn erg gevoelig voor harde woorden en mogen dan ook nooit met de harde hand opgevoed worden.

Sociale aanleg:
De Maltezer is geen ruziezoeker en kan over het algemeen met zowel andere honden en andere huisdieren goed opschieten Het zijn echte kindervrienden, ook als er visite komt doen ze niet moeilijk.

Beweging:
Met een Maltezer hoeft u niet perse urenlange wandelingen te maken, maar als u een fervent wandelaar bent, zal dit hondje u met plezier vergezellen.