free web hosting | free website | Business Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Lhasa Apso

Rasbeschrijving:
De Lhasa Apso is een klein (25-28 cm) langharig ras, dat zijn oorsprong vond in het mysterieuze Tibet. Het werd gefokt door Boedhistische monniken, die het ras beschermend binnen hun kloosters hielden. Het had verschillende functies: als gezelschapshond, (de Lhasa Apso bezit een uitermate goed gehoor) als geluksbrenger en ze werden zelfs beschouwd als reincarnatie van gestorven monniken. De Lhasa heeft een typisch oosters karakter, als de Tibetaanse bevolking zelf: afstandelijk voor vreemden, trots, vol humor en zelfs wat arrogant. Hun lange beharing was een prima bescherming tegen het barre Tibetaanse klimaat. Nog steeds kunnen ze ernorm goed tegen extreme temperatuurswisselingen, hun vacht beschermd hen tegen kou zowel als warmte. Ondanks hun enorme vacht die als een ware dekmantel de gehele hond bedekt, verhaart de Lhasa zo goed als niet. Eventuele losse en dode haren worden door de wekelijkse borstelbeurt verwijderd. Een Lhasa die als huishond wordt gehouden, zal zelden de vacht ontwikkelen zoals die bij de "show-exemplaren" wordt aangetroffen. Een hond in "show-conditie" te krijgen vereist speciale verzorging en bescherming. Als huishond zal hij een wat meer "natural-look" hebben, waarmee hij toch bewondering zal opwekken. Ze hebben de meest uiteenlopende, van zwart tot wit en alles wat er tussen zit, rood, blond, bond enz. Omdat de vacht het ene jaar wat donkerder is dan het andere, worden ze wel de kameleons onder de honden genoemd, De Lhasa is een vrolijke, zelfbewuste en zeer sportieve hond. Ze kunnen ondanks ondanks hun grootte lange wandelingen maken en zijn tot op zeer hoge leeftijd speels. Het zijn geen blaffers, maar waken goed. Ze hebben een uitermate goede mensenkennis en kunnen goed opschieten met kinderen, maar laten echter niet met zich sollen. Een Lhasa leert, ondanks zijn eigenzinnigheid, snel. Maar drillen is er niet bij, dat zal hooguit averechts werken. Een Lhasa doet iets uit respect voor zijn baas en anders niet. Het is zeker geen allemans hond. Degene die weloverwogen voor een Lhasa Apso gekozen hebben zullen beamen: Eens een Lhasa, altijd een Lhasa!

Kenmerken:
Algemeen: De Lhasa Apso is een harmonisch gebouwde hond en vrij in beweging. Het lichaam is gestrekt met voldoende diepe borst en goed gewelfde ribben. Korte benen. Middelmatig lange hals.
Kleur:Ze hebben de meest uiteenlopende, van zwart tot wit en alles wat er tussen zit, rood, blond, bont,goud-, zand-, of honingkleurig; donkergrijs; leikleurig; rossig of zwart, of bruin met wit. Omdat de vacht het ene jaar wat donkerder is dan het andere, worden ze wel de kameleons onder de honden genoemd.
Hoofd en schedel: Zware haargroei op het hoofd, dat ver over de ogen valt. Tevens een flinke snor en baard wat het hoofd een karakteristieke uitstraling geeft. Schedel matig smal. Niet gewelfd of appelvormig. De voorsnuit bedraagt de helft van de lengte van de schedel en heeft een matige stop. De voorsnuit is ongeveer 4 cm, maar niet vierkant. Donkerbruine ogen. Hangoren. Sluitend gebit of ondervoorbijtend.
Staart: Gekruld over de rug gedragen. Hoog geplaatst. Goed bevederd.
Voeten: Kattevoeten, met goede voetzolen. Goed bevederd.
Beharing: Lang, recht, hard en dicht.
Schofthoogte: 25 tot 28 cm.

Aard:
Rustig, trouw, lief, evenwichtig, niet luidruchtig, zelfstandig, wantrouwend ten opzichte van onbekenden, vrolijk. De Lhasa Apso zal zich niet aan u opdringen, al houdt hij wel van gezelschap.

Verzorging:
De intensieve verzorging vereist dat u de vacht wekelijks uitgebreid borstelt en kamt. Dit moet zorgvuldig gebeuren, dus niet alleen de bovenvacht, maar vooral ook de ondervacht moet worden ontdaan van(beginnende) klitten. Trek tijdens het kammen niet te hard aan de vacht en gebruik eventueel een lotion om het afbreken van de haren te voorkomen. Kijk de ogen regelmatig na op vuil of irritante haren, knip het teveel aan haren tussen de voetzolen weg en houd de gehoorgang schoon. De vacht is moeilijk is showconditie te brengen en te houden. Bij huisdieren wordt de vacht nog wel eens kortgeknipt, en hoewel dit door de echte liefhebber afgekeurend wordt bekeken, is het nog altijd beter dan een langharige hond die vol klitten en onverzorgd het leven door moet.Opvoeding:
Zoals alle oosterse hondenrassen is ook de Lhasa Apso wat eigenwijs. Verwacht van hem geen kunstjes en leid zijn karakter in de juiste banen door hem te belonen wanneer hij iets goed doet. Harde woorden kunnen hem diep in zijn ziel raken, waarna de hond zich beledigd en zwaar ontdaan zal terugtrekken. Hij is intelligent genoeg om uw regels te begrijpen.

Sociale aanleg:
De Lhasa Apso gaat goed om met soortgenoten, andere huisdieren en kinderen. Ten opzichte van vreemden stelt de Lhasa zich wat gereserveerd op.

Beweging:
De Lhasa Apso heeft een normale behoefte aan beweging. Hij is vrij huiselijk van aard en lange wandelingen hoeft u niet per se met hem te maken.

Bijzonderheden:
Als u het onderhouden van de vacht niet als een karweitje tussendoor ziet, is de Lhasa Apso een erg fijne gezinshond.