free web hosting | website hosting | Business Web Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Leonberger

Rasbeschrijving:
De Leonberger ontleent zijn naam aan de stad Leonberg, in Zuid-Duitsland, waar Essig een hond wilde fokken die op de leeuwen van het stadwapen leek. Het is een sterke hond met uitstekende conditie. Hij werd ontwikkeld uit diverse rassen. In ieder geval zitten er Newfoundlanders (Landseer type) en Pyrenese Berghonden in zijn voorouders. Hou er rekening mee dat de Leonberger geen waakhond is! men dient rekening te houden met de spierontwikkeling en de gewirchten tijdens de groeifase van de Leonberger. Dit betekent geen wilde spelletjes of naast de fiets laten lopen als puppy.


Kenmerken:
Algemeen: De Leonberger is een gespierde hond, groot en toch sierlijk. Harmonisch gebouwd. Het lichaam is middelmatig lang, met diepe borst, niet te ronde ribben en een sterke en rechte rug. De benen zijn lang met stevig bone. Matig lange hals, waarbij de keelhuid niet te duidelijk aanwezig mag zijn.
Kleur: Lichtgeel, goudgeel tot roodbruin met bij voorkeur zwart masker. Een kleine witte borstvlek is toegestaan.
Hoofd en schedel: Bovenste deel van de schedel is gewelfd, maar niet zo sterk als bij de St-Bernardshond. Het hoofd ziet er langer dan breed uit. Lippen aangesloten. Huid sluit aan en toont geen rimpels. Snuit matig diep, maar nooit puntig. Weinig opvallende stop. Neusrug breed, doorlopend en licht gebogen. D ogen zijn lichtbruin tot een donkere tint bruin van kleur. Hangende oren. Schaargebit.
Staart: Lang, vol behaard en "half-stok" gedragen. Nooit te hoog of over de rug gedragen.
Voeten: Vrijwel rond. Tenen zijn door vliezen verbonden.
Beharing: Matig zacht tot hard, rijkelijk lang, glad aanliggend, op het hoofd en aan de voorkant van de benen kort.
Schofthoogte: Reu: tenminste 76 cm, Teef: ten minste 70 cm.


Aard:
Rustig, zelfverzekerd en evenwichtig, ongecompliceerd, trouw, intelligent, leert snel, zeer goede waakhond.


Verzorging:
Borstel en kam de vacht regelmatig om al het dode haar te verwijderen. Houd daarnaast de gehoorgang goed schoon. omdat de leonberger erg snel groeit, mag u nooit beknibbelen op een goed uitgebalanceerde voeding. Houd er ook rekening mee dat u de botten, spieren en pezen van een jonge hond niet te zwaar mag belasten door hem te veel wandelingen te laten maken of te veel trappen te laten lopen.Opvoeding:
Op een evenwichtige opvoeding in een harmonieuze omgeving reageert deze hond het beste. De hond is een snelle leerling en zal snel begrijpen wat er van hem verlangt wordt.

Sociale aanleg:
Leonbergers gaan goed om met honden en andere huisdieren, en ook de omgang met kinderen geeft geen problemen. De honden voelen feilloos aan of een bezoeker iets kwaads in de zin heeft of niet.

Beweging:
De Leonberger heeft tamelijk veel beweging nodig. Neem hem regelmatig mee voor langere wandelingen, waarbij de hond ook de kans krijgt onaangelijnd te rennen en te spelen.