free web hosting | free hosting | Business Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Leeuwhondje

Rasbeschrijving:
Het Leeuwhondje is een zeer oud exclusief tot de Bichon-groep behorend gezelschapshondje. Stamt uit de landen rond de Middellandse Zee. Vanaf de vroege middeleeuwen is het Leeuwhondje reeds op talrijke afbeeldingen te zien. In de kathedraal van Amiens in Frankrijk zijn twee Leeuwhondjes in steen uitgehouwen. Bekend is dat deze in de 15e eeuw zeer geliefde hondjes aan het Florentijnse hof aan de achterzijde werden geschoren en door de hofdames als "voetwarmertje" onder hun lange rokken gebruikt werden. Rond 1550 heeft Conrad Gesner in Zwitserland in een boek - dat als een van de oudste boeken over honden wordt beschouwd - geschreven over Windhonden en een Leeuwhondje. Het ras was lange tijd sterk in trek bij adel en geestelijkheid, tot het in de vergetelheid raakte. Een Belgische fokster heeft deze kleine innemende en levendige gezelschapshond met veel moeite teruggefokt. Leeuwhondjes zijn intelligente, levendige en aanhankelijke gezelschapshondjes. Zij hebben een gemiddelde levensverwachting van ongeveer 14 jaar. Ze zijn, net als alle Bichon-rassen, lief voor kinderenen kunnen ook met andere huisdieren goed overweg. Daardoor is het een heel aantrekkelijke gezinshond. Typerend voor het ras is het voor de tentoonstelling vereiste leeuwmodel, waardoor de hond op een klein leeuwtje lijkt. De schouderhoogte ligt tussen de 25 en 35 cm. Het Leeuwhondje onderscheidt zich van de andere Bichon-rassen door zijn uitstekende lichaamsverhoudingen en zijn vacht. Deze is in alle kleurvariaties toegestaan. De lengte is ongeveer 15-20 cm en is eenvoudig te onderhouden. Het is een zijdeachtige, lichtgolvende mozaikvacht. Door deze regelmatig te kammen en borstelen kan men deze enkele vacht van loszittend haar ontdoen. Men heeft geen last van haren in huis. Het ras is in het Verenigd Koninkrijk en Scandinavie populaider dan in Nederland. Echter de laatste jaren neemt de belangstelling voor het Leeuwhondje hier ook toe en krijgt hij de waardering die hij gezien zijn lichaamsvorm en afmeting en vooral het fijne karakter zeker verdient.


Kenmerken:
Algemeen: Het Leeuwhondje ziet er bijzonder uit wanneer zijn vacht geknipt is in het leeuwentoilet. Het ras lijkt zo op een miniatuur leeuw. Het lichaam is kort, met voldoende diepe borst en goed gewelfde ribben. De benen zijn lang met fijn bot. Tamelijk lange hals.
Kleur: Alle kleuren zijn toegestaan, zowel effen als bont. Meest gezochte kleuren zijn wit, zwart en citroenkleurig.
Hoofd en schedel: Het hoofd is kort en met naar verhouding een tamelijk brede schedel. De snuit is middelmatig lang en spits. Zichtbare stop. De ogen zijn groot en rond, donker van kleur en met een intelligente uitdrukking. De oren zijn hangend. Schaargebit.
Staart: Middelmatig lang en geschoren, op een bosje aan het uiteinde na.
Voeten: Rond en klein.
Beharing: De lengte is ongeveer 15-20 cm en is eenvoudig te onderhouden. Het is een zijdeachtige, lichtgolvende mozaikvacht.
Schofthoogte: Reu en Teef: 25 - 35 cm.Karakter:
Het Leeuwhondje is een fijne gezelschapshond. Hij houdt van zijn baasje en is lief voor kinderen. Het is een levendige hond die ook wel van een spelletje houdt. Hoewel hij maar klein is durft hij zich wel eens te beschouwen als bewaker van het huis. Als hij iets verdacht hoort begint hij aanhoudend te blaffen. Maar in huis is hij voor de rest erg rustig. Hij is intelligent en leert gemakkelijk dingen aan. Niet zo moeilijk om op te voeden dus. Het is een sterk en gezond ras dat de leeftijd van 15 jaar kan bereiken.

Beweging:
Het Leeuwhondje past zich gemakkelijk aan een stadsleven aan. Het speelt en stoeit graag.

Gebruik:
Gezinshond, gezelschapshond


Verzorging:
Het Leeuwhondje heeft lang, golvend haar dat zoals een Poedel wordt geschoren. Ook de staart wordt zo geschoren dat aan het puntje nog een pluim overblijft. Door deze snit krijgt de hond het kenmerkende ´leeuwenuiterlijk´. Hij moet regelmatig goed geborsteld worden om klitten te vermijden en losse haren te verwijderen