free web hosting | free website | Business Web Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Lakeland Terriër

Rasbeschrijving:
Ooit stond dit ras bekend als de Paterdale Terrier. Dit ras komt uit de Cumberland Lake gebied in Engeland waar het dier gebruikt werd door boeren als vossen-jagers. De dappere hondjes gingendiep in de grond om de vos op te jagen en kwamen daarbij wel eens vast te zitten gedurende dagen achtereen. Soms moesten er extreme maatregelen gebomen worden om de dieren weer uit hun benarde positie te bevrijden. Hoewel de precieze afkomst niet helemaal duidelijk is, deelt de Lakeland waarschijnlijk zijn voorouders met Border, Bedlington en Dandie Dinmont Terriers. Hoewel dit ras uitstekende jacht eigenschappen bezit, is de huidige hond rustig van aard. Momenteel komt dit ras nog niet zo veel voor op de Nederlandse tentoonstellingen.


Kenmerken:
Algemeen: De Lakeland is stevig en heeft een vierkant lichaam met krachtige uitstraling. Het hondje straalt energie uit en is goed geproportioneerd. De borst is goed gespierd. De rug is stevig, matig kort en goed gespierd. De voorbenen zijn recht met goed bone. De achterbenen krachtig en gespierd met goede hoekingen. De hals is iets gebogen en wordt elegant gedragen. Geen keelhuid.
Kleur: Zwart, blauw, lever, rood of goud kleur met of zonder zwarte, blauwe of leverkleurige aftekeningen op de rug. Tarwekleurige of tan kleurige aftekeningen op het hoofd, keel, schouders en benen.
Hoofd en schedel: Vlakke schedel, mooi gesneden en rechte snuit. De lengte van de stop tot aan de neuspunt mag niet langer zijn dan die van de occiput tot de stop. De neus is zwart, behalve van lichtergekleurde (leverkleurige) honden. Kleine, ovale ogen die donker of zwart van kleur zijn. Kleine, v-vormige oren, die gevouwen worden gedragen en soms recht(er)opstaan als de hond alert is.
Staart: De staart wordt meestal gecoupeerd en is hoog aangezet.
Voeten: De voeten zijn klein en compact, rond en met stevige voetzooltjes.
Beharing: De vacht is dicht, hard en weersbestendig.
Schofthoogte: Reu en Teef maximaal 37 cm. Gewicht: Reu: 7,7 kg, Teef: 6,8 kg


Karakter - Eigenschappen - Opvoeding

De Lakeland Terriër is robuust, zeer levendig, moedig en eigenzinnig. Hij voelt zich thuis in het water voor de jacht op otters en op het land voor de jacht op vossen en dassen. Hij is zeer gehecht aan zijn baas. De Lakeland Terriër heeft een vrolijk karakter, is zachtaardig met kinderen en is aangenaam gezelschap. Wantrouwig tegenover vreemden, is het een kleine maar goede waker. Zijn opvoeding moet rustig gebeuren.


Gebruik:
Jachthond. Gezelschapshond.


Verzorging:
Hij kan zich aan het leven in de stad aanpassen, maak heeft veel beweging nodig. Dagelijks borstelen is aan te bevelen. Drie tot vier keer per jaar laten trimmen.

Activiteit:
De Lakeland Terrier is gek op spelletjes.