free web hosting | free website | Business Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Laekense Herder

Rasbeschrijving:
De Laekense Herdershond is een van de vier Belgische Herdershonden (de andere drie zijn de Tervuerense Herder, de Mechelse Herder en de Groenendaeler). In 1897 besloot de Belgische Kennel Club tot erkenning van deze variant. De Laekense Herdershond komt uit de omstreken van Boom, nabij Antwerpen. In deze streek waren vroeger veel blekerijen gevestigd. De Laekense Herder werd daarom gebruikt als bewaking voor deze bleekvelden.


Kenmerken:
Algemeen: De Laekense Herder is harmonisch gebouwd, kwiek en waakzaam. Het lichaam is niet te breed, maar diep met rechte rug en zonder opgetrokken buik. De benen zijn stevig en middelmatig lang. Tamelijk lange hals zonder keelhuid.
Kleur: Vaalrood, met zwarte gloed op snuit en staart.
Hoofd en schedel: Het hoofd is lang, zonder overdreven lang te worden. Middelmatig brede schedel. De snuit is iets langer dan de schedel met geringe stop. Schedel en snuit zijn grofweg gelijk qua lengte, soms is de snuit iets langer. Zwarte neus met goed geopende neusgaten. Ogen zijn amandelvormig, liefst donkerbruin, met vrijmoedige en verstandige uitdrukking. De oren zijn driehoekig van vorm en staan rechtop.
Staart: Middelmatig lang en laag gedragen. De staart is stevig aangezet met krachtige basis. Ter hoogte van het spronggewricht buigt de staart iets omhoog. Nooit omhoog gekruld gedragen.
Voeten: Voorvoeten vrijwel rond, achtervoeten meer ovaal.
Beharing: Ruw, droog en warrelig. Ongeveer 6 cm lang, behalve op et hoofd, waar de beharing iets korter is.
Schofthoogte: Reu: ongeveer 62 cm, Teef: ongeveer 58 cm.


Aard:
Oplettend, hard en moedig, werkwillig, goede waakhond, groot uithoudingsvermogen, levendig, intelligent, dominant, gehecht aan eigen mensen.

Verzorging:
Deze ruwharige hond moet ongeveer twee keer per jaar getrimd worden, afhankelijk van de kwaliteit van de vacht, waarbij het dode en overtollige haar met de hand uit de vacht geplukt wordt. Laat u nooit verleiden uw Laekense Herder te scheren, want dit verpest de vacht voor vele jaren. Naast de plukbeurten moet u de vacht zo nu en dan kammen met een grove kam. Laekense Herders kunnen prima in een buitenkennel gehouden worden, mits ze daarnaast voldoende aandacht en beweging krijgen.Opvoeding:
De Laekense Herder is voor de juiste baas niet moeilijk op te voeden. Dit ras vraagt om een evenwichtige baas die stevig in zijn schoenen staat. De honden zijn in de regel erg intelligent en willen graag iets leren. Houd de training afwisselend.

Sociale aanleg:
Deze herdershonden gaan in het algemeen goed om met kinderen. Ten opzichte van andere honden kunnen ze soms wat dominant zijn, en als ze eenmaal goed gesocialiseerd zijn met katten en andere huisdieren, zal ook deze omgang geen problemen opleveren.

Beweging:
Dit ras heeft redelijk veel behoefte aan beweging. Laekense Herders zijn uitstekende waak—en verdedigingshonden. Maart ook wanneer u een dergelijke richting niet ambieert voor uw hond, zult u er toch regelmatig met hem op uit moeten trekken, om zijn energie in banen te leiden.