free web hosting | website hosting | Business Web Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Labrador

Rasbeschrijving:
De Labrador Retriever kwam rond 1835 uit Newfoundland mee naar Engeland. Zijn voorvader zou een inheemse zwarte waterhond zijn geweest. Zijn taak bestond destijds uit het helpen het aan boord te brengen van de netten van de vissers. Ook de huidige Labrador is een uitstekende zwemmer en hij apporteert van nature. In 1903 werd dit ras door de Engelse Kennelclub erkend. De Labrador Retriever is een enorm veelzijdige hond. Hij houdt van kinderen en het gezin en is derhalve een uitstekende gezinshond. Anderzijds is het een uitstekende apporteur en boekt goede resultaten bij de jacht. Ook als blindengeleidehond is de Labrador een uitstekende keuze.


Kenmerken:
Algemeen: Krachtig gebouwde, zeer actieve hond. Het lichaam is kort met een brede en diepe borst. Ribben goed gewelfd. Benen matig lang met stevig bot. Lange en krachtige hals. Hij moet correct bewegen en goed op alle vier de benen staan.
Kleur: Effen zwart, chocolade of geel.
Hoofd en schedel: De schedel moet breed zijn met duidelijk aangegeven stop. Schedel en neusrug liggen derhalve niet in een rechte lijn. Hoofd is "droog" zonder vlezige wangen. Kaken midelmatig lang, niet spits toelopend. Neus is breed met goed ontwikkelde neusgaten. Bruine of hazelnootkleurige ogen met schrandere uitdrukking. Oren vlak hangend. Schaargebit.
Staart: Middelmatig lang, zogenaamde otterstaart. Vrolijk gedragen en dik. Een otterstaart is bij de basis zeer dik en loop naar de punt geleidelijk toe. Zonder bevedering.
Voeten: Rond en gesloten met goed ontwikkelde voetzolen.
Beharing: Kort, dicht en hard.
Schofthoogte: Reu: 55.5 - 57 cm, Teef: 52.5 - 55.5 cm.


Aard:
Vriendelijk en goedmoedig, intelligent en werkwillig, gehoorzaam, sociaal, aanhankelijk en meegaand, verstandig en bedachtzaam, trouw, een uitstekende neus. Labradors worden geestelijk en lichamelijk pas laat volwassen.

Verzorging:
De vacht is niet moeilijk te verzorgen. Borstel de hond eens in de week uit en besteed er tijdens de ruiperiode wat meer aandacht aan.Opvoeding:
De Labrador Retriever is een intelligente hond die niet moeilijk is op te voeden omdat hij leergierig is en graag voor zijn baas werkt. Het is voor een hond met zo veel mogelijkheden eigenlijk jammer wanneer u van plan bent hem voornamelijk als huishond te houden. De Labrador is een uitstekende jacht- en speurhond, maar ook op gehoorzaamheidswedstrijden doet hij het geweldig goed. U zult zien dat u de hond een groot plezier doet wanneer u iets met hem gaat ondernemen.

Sociale aanleg:
Labradors gaan in de regel goed om met soortgenoten en andere huisdieren. Ten opzichte van kinderen stellen ze zich doorgaans geduldig en goedmoedig op, maar dat is niet vreemd, want deze honden zijn echte mensvrienden en als gevolg daarvan niet bijzonder waaks.

Beweging:
Als gezinshond zal de Labrador zich prima aanpassen, maar vergeet niet dat de hond toch redelijk veel beweging nodig heeft. Maak regelmatig lange wandelingen met de hond en laat de hond dan onaangelijnd rennen en spelen. Labradors zijn dol op water en apporteren.