free web hosting | free website | Business Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Jack Russel Terriër

Rasbeschrijving:
Naast de elders beschreven Parson Jack Russell Terrier bestaat de Jack Russell Terrier. Dit ras werd opgebouwd op basis van de Parson Jack Russell. Veel bestaande kortbenige terriers werden gekruist om de gewenste werkeigenschappen te verkrijgen. Ook de Jack Russell Terrier werd gebruikt voor de jacht op de vos. Uit de kruisingen werden de hondjes met de beste werkeigenschappen aangehouden. Doordat de hondjes een handig formaat en een goed karakter hadden, verwierf het ras een grote populariteit buiten Europa, waar zij door paardenliefhebbers mee naar toe waren genomen. In 1991 werden contacten gelegd met Australie waar ook een goede populatie "kortbenige" Jack Russells waren die aansloten bij het in Nederland aanwezige type. Hun rasstandaard werd overgenomen en fungeert als leidraad voor de fok. Vanaf 1996 werden kruisingen tussen de Parson en de Jack Russell verboden. Reeds in 1992 en 1997 werd getracht erkenning bij de FCI te verkrijgen hetgeen mislukte. De rasverenigingen en bewuste fokkers doen hun uiterste best om dit ras op te bouwen tot een uniform ras zowel qua exterieur als karakter. Eindelijk werd het ras door de Raad van Beheer erkend in 1999. Dit jaar kunt u dit ras dus voor het eerst als deelnemer op shows aantreffen!


Kenmerken:
Algemeen: De Jack Russell Terrier is een actieve, sterke en lenige werkhond met flexibel lichaam van middelmatige lengte. De borst is eerder diep dan breed. De onderkant van de borst bevindt zich qua hoogte in het midden tussen de grond en de schoft. Lichaam is iets langer dan hoog. Rechte rug. Vrij horizontale ribben vanaf de ruggengraat, die vlakker worden aan de zijden. Korte, sterke en goed gespierde lendenen. Schuinliggende schouders, niet te zwaar bespierd. Rechte voorbenen. Sterke en gespierde achterbenen. Sterke en droge hals.
Kleur:Overwegend wit, met zwarte, tan of bruine aftekeningen.
Hoofd en schedel: Vlakke schedel van middelmatige breedte, die smaller wordt naar de ogen toe en overgaat in een sterke snuit met sterke kaken. De stop moet duidelijk aangegeven zijn. Lengte van de stop tot de neus moet iets korter zijn dan de afstand van de stop tot de achterhoofdsknobbel. Goed ontwikkelde kaakspieren. Zwarte neus. Kleine, donkere ogen met levendige en doordringende blik. De ogen mogen niet bol staan en de oogleden moeten goed sluiten. Knopoor of hangend oor, stevig en zeer beweeglijk. Sterke kaken en sterk schaargebit.
Staart: De staart mag in rust hangen. Wanneer de hond beweegt moet de staart rechtop staan. Een gecoupeerde staart mag niet met het puntje boven de oren uitkomen.
Voeten: Rond, hard met stevige voetzooltjes. De voetjes zijn niet te groot en van gemiddelde breedte. Noch naar binnen noch naar buiten draaiend.
Beharing: Glad, broken of ruw. De vacht dient weersbestendig te zijn.
Schofthoogte: Reu en Teef: ideaal 25 - 30 cm.
Gewicht: 1 kg per 5 cm hoogte, dwz. een hond van 25
cm moet 5 kg wegen.


Aard:
Erg actief, intelligent en slim, waaks, brutaal en ondernemend, hard voor zichzelf en (over)moedig, veel zelfvertrouwen en soms dominant en zelfstandig.

Verzorging:
De Jack Russell is gemakkelijk te verzorgen. In de ruiperiode moet u elke dag met een rubberen borstel de losse haren uit de vacht verwijderen. De ruwharige soort moet zo nu en dan ook geplukt worden, waarbij de oude vacht met de hand uit de vacht worden gehaald.Opvoeding:
Deze honden kunnen erg snel leren, maar hebben wel eens de neiging wat eigenwijs te zijn. Laat u niet vermurwen door hun ondeugende uitstraling;ze weten zelf erg goed dat ze u hiermee op het verkeerde been kunnen zetten. Blijf altijd consequent!

Sociale aanleg:
Over het algemeen zijn de honden van dit ras ongecompliceerde en sociale exemplaren. Ze gaan goed om met andere huisdieren en spelen en dollen graag met kinderen. Een goed gesocialiseerde hond zal ook goed kunnen samenleven met de eigen huiskat, al kunnen ze de verleiding van een wegvluchtende kat buiten na te jagen niet weerstaan (het blijven jachthonden). Al te dominante reuen kunnen wel eens wat overmoedig zijn in de buurt van grotere honden. Vreemde bezoekers worden altijd aangekondigd.

Beweging:
Dit ras heeft enorm veel energie en u moet er dan ook voor zorgen dat ze deze energie op een of ander manier kunnen kwijtraken. Ze nemen absoluut geen genoegen met driemaal daags een blokje om. De Jack Russell moet elke dag kunnen rennen en dollen, en daarnaast graven ze ook graag. Ze voelen zich op een boerderij dan ook graag thuis, waar ze zich buitengewoon nuttig kunnen maken als verdelger van ongedierte. Dit ras is erg geschikt voor sporten als behendigheid en fly-ball.