free web hosting | website hosting | Business WebSite Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Italiaanse Windhondje

Rasbeschrijving:
Het Italiaanse Windhondje is zeker niet in Italie ontstaan, hoewel de naam dit wel doet vermoeden. Reeds in de oudheid kwam dit ras voor in Egypte en Griekenland. Vanuit de Middellandsezeelanden verspreidde dit ras zich naar andere landen. Deze hondjes waren in de Renaissance zeer populair aan de hoven in Europa. Ook Koningin Victoria had dergelijke honden en hield zich bezig met de fok ervan. Gedurende korte periode dreigde het ras zijn eigen karakter te verliezen vanwege inkruising van een English Toy Terrier. Gelukkig kwam door importen uit Italie het ras weer tot bloei en kreeg het zijn karakteristieke kenmerken weer terug. Het Italiaanse Windhondje is een prettig hondje, dat echter behoefte heeft aan gezelschap en is dus zeker niet geschikt om in een kennel te houden.


Kenmerken:
Algemeen: Het Italiaanse Windhondje is klein, licht en enorm elegant. Het lichaam is kwadratisch gebouwd. Rechte en sterke rug, gewelfde lendenpartij en opgetrokken buiklijn. De benen zijn lang en hebben fijn bot. Lange hals.
Kleur: Effen zwart, leigrijs, isabel. Wit aan de tenen en op de borst is toegestaan.
Hoofd en schedel: Het hoofd is lang maar vlak, met smalle schedel. De snuit is lang en licht met licht aangegeven stop. De snuit is even lang als de schedel. De ogen zijn rond, groot en donker van kleur. De oren zijn dun en zeer beweeglijk. De oren zijn ver naar achteren geplaatst en kunnen tot half staand opgetrokken worden. Schaargebit.
Staart: Tamelijk lang en laag gedragen, meestal in sabelvorm.
Voeten: Lange hazevoetjes.
Beharing: Kort, glad en glanzend.
Schofthoogte: Reu: 33 - 35 cm, Teef: 32 - 35 cm

Karakter:
Het Italiaans Windhondje is een beetje eleganter dan zijn grotere broer de Greyhound.
Hij is zeer zacht en verlegen, zelfs voorzichtig. Het beestje is uitermate gehecht aan zijn baas en heeft liefst rustige mensen om zich heen. Kleine kinderen zijn niets voor hem. Die drukte maakt hem nerveus en bang. Zodanig zelfs dat hij bijterig durft worden.
Het zijn gevoelige hondjes die van gezelligheid houden. Langs zijn baas in bed lekker opgekruld liggen vindt hij heerlijk. Toch heeft hij veel energie en durft hij al eens ondeugend te zijn. Dit kan wel eens grappig zijn maar men mag het niet door de vingers zien. De opvoeding moet consequent gebeuren want anders kan hij eigenzinnig beginnen doen.
Het zijn gezonde honden die de leeftijd van 15 jaar kunnen bereiken.

Gebruik:
Gezelschapshond.


Verzorging:
De fijne, korte beharing van het Italiaans Windhondje heeft maar een minimale verzorging nodig.
Men moet ze helemaal niet kammen of borstelen, maar af en toe een bad of een wasbeurt met een natte doek mag wel. Ze verliezen weinig tot geen haar.

Activiteit:
Het Italiaanse Windhondje heeft veel beweging nodig.