free web hosting | free hosting | Business WebSite Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
FREE WEBHOSTING - SERVETOWN
Ierse Wolfshond

Rasbeschrijving:
Windhonden, die eigenlijk steppe- en vlaktehonden zijn, kunnen nooit in Engeland zijn ontstaan. Vandaar dat men denkt dat de voorloper van de Ierse Wolfshond lang voor de jaartelling door de Kelten naar Griekenland werd gebracht. Het oudste bewijs dat dit ras reeds lang bestaat wordt gevonden in een brief uit 391 v Chr. waar een Romeinse consul bedankt voor 7 wolfshonden, die in het circus op zouden moeten treden. In de 12e tot de 16e eeuw kwam dit ras in aanzien in Ierland. Helaas verdween het ras bijna geheel nadien, tot Captain Graham zich het lot van deze honden aantrok. Met slechts enkele overgebleven Ieren en door middel van het inkruisen met de Duitse Dog, de Deerhound en de Tibetaanse Dog slaagde hij erin, na 20 jaar werk, dit bijna uitgestorven ras nieuw leven in te blazen. De Ierse Wolfshond behoort tot het grootste ras ter wereld. Ierse Wolfshonden zijn zachtmoedige, lieve en intelligente honden met een eigen wil. Consequente opvoeding is belangrijk, evenals een zachte, doch besliste aanpak. U dient rekening te houden met de enorme groei die de Ier doormaakt in de eerste 10 maanden van zijn leven (per week 2 tot 2.5 kilo en een groei van 2 tot 3 cm). Om een goede en gezonde groei te bevorderen is alleen het beste voedsel goed genoeg en mag men niet beknibbelen op deze kosten. De globale kosten van een Ier bedragen f. 60,- per week. De Ierse Wolfshond is geen waakhond en zal zich in huis rustig gedragen en zelden blaffen.


Kenmerken:
Algemeen: De Ierse Wolfshond ziet er zowel krachtig als gracieus uit. Het lichaam is lang met zeer diepe borst. Lendenen zijn gewelfd en de buik is goed opgetrokken. De benen zijn lang met fors bone. De hals is vrij lang en sterk.
Kleur: Grijs, gestroomd, rood, zwart, effen wit, reekleurig en alle kleuren die voorkomen bij de Deerhound.
Hoofd en schedel: Lang, met naar verhouding smalle schedel. De stop is niet erg duidelijk aangegeven. Voorsnuit lang, matig spits doch krachtig. De ogen zijn klein en donker. Oren zijn kleine roze-oren. Schaargebit.
Staart: Lang, relatief dun en licht gebogen.
Voeten: Matig groot en rond. Tenen goed gebogen en aaneengesloten. Nagels sterk en gebogen.
Beharing: Hard, warrelig en ruw.
Schofthoogte: Reu: minstens 79 cm, Teef: minstens 71 cm. Ideale afmetingen: 81 - 86 cm.


Aard:
Gemoedelijk en vriendelijk, ook tegen vreemden! Een Ierse Wolfshond is niet waaks. Trouw aan zijn baas, lief voor kinderen, aanhankelijk maar niet slaafs. Een hond die midden in het gezin moet leven, anders kwijnt hij weg. Mits hij er op jonge leeftijd goed mee gesocialiseerd is, kan hij met andere honden en dieren samenleven.

Verzorging:
Een volwassen Ierse Wolfshond heeft weinig bijzondere zorg nodig.

Gebruik:
Gezinshond. De Ier is ongeschikt om in een kennel gehouden te worden, omdat het ras zeer gesteld is op het gezin.


Gezondheid:
Soms komt in dit ras heupdysplasie voor, evenals erfelijke oogafwijkingen en hart- of leveraandoeningen.Activiteit:
De Ierse Wolfshond heeft ondanks zijn enorme afmetingen niet extreem veel lichaamsbeweging nodig. Echter eenmaal per dag minimaal 1.5 tot 2 uur wandelen is een vereiste. Hij is gek op spelen en draaft graag los rond of doet spelletjes met andere honden. De Ier zal geen ballen en stokken voor u ophalen. Na twee keer gooien mag u de bal zelf gaan halen. Goede opvoeding is nodig, omdat het ras erg sterk is.

.
Bijzonderheden:
Regelmatig borstelen om vervilten van het lange warrelige haar aan het hoofd te voorkomen