free web hosting | free website | Business Hosting Services | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Ierse Terriër

Rasbeschrijving:
De Ierse Terrier is ontstaan uit een lokale Ierse Terriervariant, die samengesteld was uit diverse elementen: de aardterrier uit een Engelse jachtkennel in Ierland, rattehonden uit Cork, Zuid Ierland en Ballymena, en een inkruising van terriers van Wales. In 1873 werd dit ras voor het eerst tentoongsteld in Dublin. Omstreeks 1880 werd het ras homogeen qua uiterlijk en grootte. In de oorlogen werden ze gebruikt als berichtenhond, zowel door de Engelsen als de Duitsers. De Ierse Terrier is een goede waakhond en uitstekende gezinshond. Soms is de Ierse Terrier wat vechtlustig wanneer hij wordt uitgedaagd door andere honden.


Kenmerken:
Algemeen: De Ierse Terrier is een actieve en levendige verschijning. Het is een hond met veel massa die tevens in staat moet zijn hoge snelheden te bereiken. Het lichaam is matig lang, diep en met goed gewelfde ribben. Matig lange benen met flink bot. Vrij lange en droge hals.
Kleur: Lichtrood, tarwekleurig of geelrood.
Hoofd en schedel: Het hoofd is lang met vlakke, vrij smalle schedel en nauwelijks zichtbare stop. De snuit wordt naar de ogen toe nog iets smaller en is vrij van rimpels. De snuit is lang en sterk. Sterke en gespierde kaken, en zeer goed gevulde wangen. Zwarte neus. De ogen zijn klein en donker van kleur. Levendige en verstandige uitdrukking. Knoporen, klein en niet te dik.
Staart: Tot 3/4 ingekort. Vrij van bevedering of franje. De staart is bedekt met ruw haar. Hoog aangezet en vrolijk gedragen echter nooit over de rug gekruld of gebogen.
Voeten: Tamelijk rond en middelmatig van grootte. Tenen gebogen met zwarte nagels.
Beharing: Niet te lang, hard en draadachtig. De ondervacht heeft fijner en zachter haar.
Schofthoogte: Reu en Teef: 45 cm.


Karakter - Eigenschappen -Opvoeding:

De Ierse Terriër is robuust, erg moedig, erg levendig, snel, onafhankelijk, een vechtersbaas en koppig. Hij is vriendelijk, toegewijd, vrolijk en een goede gezelschapshond. De Ierse Terriër heeft een groot uithoudingsvermogen. Het is een jachthond die zich zowel op het land als in het water thuis voelt (haas, ongedierte en otters). Het is een waker die woest uit de hoek kan komen wanneer hij wordt aangevallen. Hij zal vechten tot het bittere einde. Hij is erg vechtlustig tegenover soortgenoten. Hij heeft een consequente maar zachte opvoeding nodig.Verzorging:
Hij past zich aan het leven in een appartement aan, maar hij heeft ruimte en beweging nodig. Twee tot driemaal per week borstelen is voldoende. Twee keer per jaar laten trimmen is aan te bevelen.

Gebruik:
Gezinshond, waakhond


Activiteit:
De Ierse Terrier heeft veel beweging nodig maar past zich eventueel aan wat minder beweging aan. Hou er rekening mee dat de Ierse Terrier een sportief ras is.