free web hosting | free website | Web Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Ierse Setter

Rasbeschrijving:
De Ierse Setter is in Ierland al enige eeuwen zuiver gefokt. Hij werd daar voor de jacht gefokt, en omdat het gebied drassig was, was het noodzakelijk dat het dier hoog op de benen stond. De uitgestrekte gebieden maakte snelheid ook nodig. De Ierse Setter combineert beide eisen in een mooi en harmonisch gebouwd lichaam. Waarschijnlijk is de Ierse Setter ontstaan uit kruisingen tussen Ierse Water Spaniels, Spaanse Staande Honden en de Engelse en Gordon Setter. Het is een eersteklas jachthond, en tevens geschikt als gezinshond.Kenmerken:
Algemeen: De Ierse Setter oogt snel en edel. De uitdrukking is zachtaardig. Het lichaam is tamelijk kort met vrij smalle en diepe borst. Ribben goed gewelfd. Tamelijk lange benen met sterk bot. Middelmatig lange hals niet te dik en vrij van keelhuid.
Kleur: Warm kastanjebruin.
Hoofd en schedel: Het hoofd is lang en tamelijk droog. De stop is duidelijk aangegeven. De schedel is niet alleen lang, maar ook redelijk smal. Ovale schedel met veel ruimte voor de hersenen. Wenkbrauwen steken uit. De snuit is lang, tamelijk diep en vrijwel vierkant eindigend. Geen hanglippen. Donkere ogen. Middelmatig lange oren, fijn en in een plooi hangend. Schaargebit.
Staart: Middelmatig lang, niet boven de ruglijn gedragen. De staart is een voortzetting van de ruglijn.
Voeten: Klein en stevig. Ze ogen zeer compact en worden goed beschermd door haren tussen de tenen.
Beharing: Lang, glad en glanzend. Op het hoofd en de voorkant van de benen korter. Goede bevedering.
Schofthoogte: Reu: 55 - 65 cm, Teef: iets minder.


Aard:
Levendig, lief, zacht, eigenzinnig, gehecht aan zijn gezin, vrolijk en speels. In de regel blaffen Ierse Setters weinig.


Verzorging:
De Ierse Setter moet zo nu en dan getrimd worden, waarbij het teveel aan haar uit de vacht wordt gehaald. Wilt u met uw Ierse Setter tentoonstellingen bezoeken, dan moet u veel meer aandacht van de verzorging besteden. De vacht van huishonden kunt u tussen de trimbeurten door in conditie houden door het teveel aan haar tussen de voetzolen en onder de oren weg te knippen. Dit laatste is noodzakelijk om de gehoorgang te laten “ ademen”, waardoor ontstekingen kunnen worden voorkomen.Opvoeding:
Over het algemeen zijn deze honden niet erg moeilijk op te voeden. Ze zijn namelijk intelligent genoeg om snel door te hebben wat er van ze verlangd wordt. Maar aangezien ze ook een behoorlijke portie eigenzinnigheid bezitten, vragen ze ook wel om een consequente, maar liefdevolle aanpak. Een puppycursus kan in sommige gevallen verstandig zijn.

Sociale aanleg:
Ierse Setters zijn in de regel voor iedereen lief, dus ook ongewenst bezoek wordt enthousiast onthaald. Doorgaans kondigt de Setter bezoek wel aan. Ten opzichte van kinderen stelt dit ras zich vriendelijk en geduldig op, en ook met soortgenoten verloopt het samenleven harmonieus. De omgang met andere huisdieren levert geen enkel probleem op wanneer u de hond al vroeg met deze dieren vertrouwd hebt gemaakt.

Beweging:
Omdat het ras redelijk veel beweging nodig heeft, moet u de hond regelmatig meenemen op lange wandelingen. De hond naast de fiets laten lopen is ook een goede vorm van lichaamsbeweging, maar doe dat pas wanneer de hond is uitgegroeid. Houd er rekening mee dat sommige Ieren hun neus achterna gaan wanneer ze menen iets interessants te ruiken. De meeste exemplaren zijn in zo’n geval Oost—Indisch doof voor het geroep van hun baas. Leer de hond daarom al op jonge leeftijd dat hij op uw bevel terug moet komen.