free web hosting | free hosting | Business Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Husky

Rasbeschrijving:
De Siberische Husky werd gefokt door de nomadenstam van de Chuci's, een aan de Eskimo verwante stam uit het bekken van de Kolyma en de voet van het Cherski Gebergte. Het is een oud ras, dat jaren lang een dubbel rol had als sledehond en gezelschapshond. Het ras werd uit lokale rassen gefokt om een ras te krijgen met sterk uithoudingsvermogen en veel kracht. De precieze afkomst is onduidelijk. Het is een hond gebleven met prima werkeigenschappen en is een van de liefste varieteiten binnen de sledehonden zoals wij die hedentendage kennen.


Kenmerken:
Algemeen: Middelgrote sledehond, snel en lichtvoetig, sierlijk van bewegingen. Harmonie tussen kracht, snelheid en uithoudingsvermogen. De Siberische Husky is een krachtige hond, die robuust toont. Het lichaam is niet te kort, met niet te brede diepe borst. Ribben goed gewelfd. Benen middelmatig lang met goed bot. Tamelijk korte hals.
Kleur: Alle kleuren en wit. Alle tekeningen toegestaan. Verschillende nuances grijs en tan en zwart met witte aftekeningen komen het meest voor. Typisch is het kap- en brilachtige masker.
Hoofd en schedel: Middelmatig groot hoofd, van boven enigszins rond en naar de ogen toelopend. Fijn besneden. Tussen de oren tamelijk smal. De middelmatig lange snuit is even lang als de schedel. Stop licht aangegeven. Ogen bruin of blauw. Een bruin en een blauw oog toegestaan maar niet gewenst. Oren middelmatig groot en staand.
Staart: Lang, over de rug gedragen. De staart is goed behaard en is juist onder de ruglijn aangezet. Een hangende staart is normaal als de hond aan het werk is of in rust verkeert.
Voeten: Ovaal.
Beharing: Middelmatig lang, zacht en dik met dichte, zeer zachte donzige ondervacht die niet te kort is.
Schofthoogte: De reuen mogen een schouderhoogte hebben van 53 tot 59 cm hebben, bij teven varieert deze hoogte van 51 tot 56 cm.


Aard:
Onafhankelijk en eigenzinnig, intelligent, zeer vel energie, vrolijk, zwerft graag, zeer gesteld op zijn baas en diens gezin. De Husky is eigenlijk vriendelijk tegen iedereen en daardoor geen erg goede waakhond.

Verzorging:
Zo nu en dan kammen en borstelen, met name in ruiperiode, is voldoende. De vacht van de Husky blijft over het algemeen mooier wanneer de hond in een (ruime) buitenkennel wordt gehouden.Opvoeding:
De meeste Husky's passen in principe niet zo god in de rol van doorsnee gezinshond, al zou een sportief ingesteld gezin, ofwel tot de mogelijk behoren. De Siberische Husky is een sledehond in hart en nieren. Wanneer u uw Husky iets wil leren, zal u doortastend en consequent te werk gaan; daarnaast moet u erg veel geduld en inzicht in het poolhondenkarakter hebben. Een Husky gehoorzaamt alleen maar wanneer hij zelf het nut van een commando inziet. Overweegt u een Siberische Husky aan te schaffen, dan is het verstandig eerst cntact op te nemen met een specialist op het gebied van poolhonden en / of de rasverenigingen.

Sociale aanleg:
Siberische Husky's gaan over het algemeen goed om met soortgenoten, maar de omgang met huisdieren moet u goed begeleiden. Ver het algemeen zijn katten en knaagdieren niet de geschikte huisgenoten voor deze hond, maar gelukkig vormen kinderen geen enkel probleem. Husky's kunnen in regel maar moeilijk alleen zijn en we raden dan ook meerdere Husky's samen te houden.Beweging:
De honden van dit ras hebben heel veel beweging nodig, en aan deze eis doen ze geen enkele concessie! Wanneer u zichzelf wilt verdiepen in de sledehondensport en hier fanatiek mee aan de slag wilt, kunt u geen betere keuze maken dan de Husky. Dit ras wordt wereldwijd geroemd om zijn snelheid. Wanneer u niet in staat bent of geen zin hebt uw Husky een paar keer per week voot de slee te spannen, zult u een alternatief moeten bedenken, bijvoorbeeld het lopen naast de fiets. Trek voor deze activiteit dagelijks minimaal een uur uit. Eenzame, opgesloten Husky's die veel te weinig beweging krijgen, zullen huil- en sloopgedrag vertonen, wat de hond absoluut niet aangerekend mag worden, maar eerder de eigenaar, die een verkeerde raskeuze heeft gemaakt. Laat een Husky aangelijnd uit en omhein uw tuin, anders is het niet ondenkbaar dat hij de benen neemt.