free web hosting | free hosting | Business Hosting Services | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Hovawart

Rasbeschrijving:
Omstreeks 1473 werden honden vermeld en afgebeeld die "Hofwarth" werden genoemd. Duitse fokkers hebben deze hond gefokt uit boerenhonden uit de Harz, het Schwarzwald en andere bergstreken. Vroeger was het dier een populaire gezelschapshond en bewaker van huis en erf. Het werd niet voor een bepaald doel gefokt. In 1936 werd het ras onder de naam Hovawart erkend. Het is een prettige hond en prima waakhond.


Kenmerken:
Algemeen: Robuuste verschijning, middelzwaar. Goed bestand tegen zwaar weer. Goede hardloper en springer. Het dier moet alertheid en snelheid uitstralen, oplettend en snel reagerend. Het lichaam is matig lang, met brede en diepe borst. Benen zijn middelmatig lang met sterk bot. Middelmatig lange hals zonder keelhuid.
Kleur: Zwart, zwartgeel patroon, donkergeel-lichtgeel patroon, blond. Ogen en neus in overeenstemming met de vachtkleur, echter niet te licht.
Hoofd en schedel: Krachtig hoofd, met breed en gewelfd voorhoofd. Snuit is recht, welgevormd en niet te lang of te kort. Maximale snuitlengte is gelijk aan de afstand tussen achterhoofdsknobbel en de stop, die flauw is aangegeven. Lippen strak. Amandelvormige ogen, liefst donker van kleur. Driehoekige oren, hangend. Schaargebit.
Staart: Lang, tot voorbij de sprong reikend. Laag gedragen, hoog wanneer de hond in actie is. Goed bevederd.
Voeten: Middelmatig groot.
Beharing: Lang, op het hoofd en voorkant van de benen kort.
Schofthoogte: Reu: 60 - 70 cm, Teef: 55 - 65 cm.

Karakter - Eigenschappen - Opvoeding:
De Hovawart heeft een groot weerstandvermogen, is sterk, energiek, goede loper, goede springer, en zwemt graag. Deze hond heeft een uitstekend reukvermogen, is waakzaam maar nooit agressief zonder reden. Het is een hond die voor meerdere doeleinden geschikt is. Hij is rustig, evenwichtig, gehecht aan zijn baas en zacht met kinderen. Hij is makkelijk op te voeden, met zachte maar consequente hand. Hij heeft een zware stem, diep en helder, maar hij blaft weinig. Hij is pad ronde de leeftijd van twee jaar volwassen.


Verzorging:
Hij past zich aan het leven in de stad aan, maar men moet hem voldoende beweging en ruimte geven. Een wekelijkse bostelbeurt volstaat om de vacht te onderhouden


Beweging:
Normale hoeveelheid lichaamsbeweging is vereist.


Gebruik:
Vee- en schapenhoeder. Reddingshond (lawines). Speurhond (drugs). Blindengeleidehond. Waakhond. Gezelschapshond