free web hosting | free hosting | Business Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Havanezer

Rasbeschrijving:
De Havanezer is buitengewoon intelligent en snel van begrip. Gehoorzaamheid is ze met weinig moeite bij te brengen en leergierig als ze zijn, vormen ze een charmant, hartelijk ras zonder enige sluwheid of valsheid. Havanezers zijn erg op menselijk gezelschap gesteld; ze vinden het heerlijk om als lid van het gezin opgenomen te worden. Het zijn echte kindervrienden en ze zijn speels. Vroeger werden ze vaak als circushondjes gebruikt vanwege hun grote leergierigheid. Op Cuba (hij dankt zijn naam aan de hoofdstad van Cuba, Havana) gebruikte men hem vaak als waakhond bij het vee; bij gevaar zijn ze moedig en niet bang. De vacht is zijdeachtig, lang en golvend. Deze moet regelmatig geborsteld worden om de schoonheid te behouden. De vachtkleuren varieren van wit, creme, goud tot havanabruin, zwart, grijs of een combinatie van deze. Hun lichaam is iets langer dan hoog. De toegestane schofthoogte is 21 tot 29 cm. Over de oorsprong van dit kleine ras verschilt men nogal van mening. De Cubanen echter geloven dat de zeevaarders van de Middellandse Zee, deze kleine hondjes, de Havanezers dus, meebrachten als welkomsgeschenk voor de "senoras". Deze kregen zo toegang tot de welgestelden. Daarna vond de Havanezer zijn weg weer terug naar Europa. In 1874 werd er in Nederland al melding gemaakt van een Havana-hondje. Daarna is het weer lange tijd afwezig geweest. In Amerika is het ras met behulp van Cubaanse honden weer opgebouwd. In 1982 kwamen er Havanezers uit Amerika naar Europa, sinds 1984 zijn ze ook weer in Nederland. De Havanezer behoort tot de Bichon groep, die uit zes rassen bestaat. Dat zijn: Bichon Frisé, Bolognezer, Coton de Tuléar, Havanezer, Leeuwhondje en de Maltezer. Al deze rassen hebben hun oorsprong in landen rond de Middellandse Zee.


Kenmerken:
Algemeen: De Havanezer is een kleine, stevige hond. Het lichaam is iets langer dan hoog. met een diepe borst en een rechte rug. Ribben zijn goed gewelfd. De buik is licht opgetrokken. De benen zijn middelmatig kort.
Kleur: De vachtkleuren varieren van wit, creme, goud tot havanabruin, zwart, grijs of een combinatie daarvan.
Hoofd en schedel: Het hoofd heeft een brede schedel. De schedel is licht gerond met een gemiddeld lange snuit en met een diepe stop. De ogen zijn groot, amandelvormig en donker gekleurd. De oren zijn gevouwen in plooien en voorzien van veel lang haar. Schaargebit.
Staart: Over de rug gebogen gedragen en met zeer veel lang haar bedekt.
Voeten: Ovaal.
Beharing: Zijdeachtig, lang en golvend.
Schofthoogte: 21 tot 29 cm.


Aard:
Vrolijk, zeer aanhankelijk, hoogst intelligent, leergierig, speels, zachtaardig, gezellig, gevoelig.

Verzorging:
De vacht van de Havanezer heeft veel verzorging nodig. U moet de hond minimaal tweemaal per week zorgvuldig borstelen en kammen. Hiervoor kunt u het beste een grove kam gebruiken. Een lotion kan helpen het haar tegen afbreken te beschermen. Knip het teveel aan haar tussen de voetzooltjes weg. De voetjes zelf mogen rond geknipt worden, zodat het hondje niet met “ flosjes”rondloopt. Kijk ook geregeld de ogen na. De Havanezer verhaart niet, dode haren vallen niet uit de vacht, maar blijven tijdens een borstelbeurt in de borstel achter.Opvoeding:
De Havanezer leert erg snel en vindt het leuk om iets voor u te doen—ze werden vroeger niet voor niets veelvuldig als circushondje gebruikt. Dit ras is erg gevoelig voor de intonatie van uw stem en met harde woorden bereikt u dan ook weinig, behalve dat het hondje onnodig wordt gekwetst. Sommige exemplaren willen wel eens meer blaffen dan nodig is. Leer ze dit zo vroeg mogelijk af, zodat het geen gewoonte wordt.

Sociale aanleg:
Of het nu honden, katten of andere huisdieren zijn, het maakt niet uit, de Havanezer gaat met alle goed om. Ook kinderen kunnen ze prima verdragen, maar houd er wel rekening mee dat de hond het niet op prijs stelt als ze hem plagen. Gebeurt dat toch, dan zal hij zich lange(re)tijd terugtrekken.


Beweging:

Dit ras heeft een gemiddelde behoefte aan beweging. Met driemaal daags een ommetje is deze hond al zeer tevreden.