free web hosting | free hosting | Business Hosting Services | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Grote Munsterlander

Rasbeschrijving:
Officieel is dit een van de jongste rassen van de staande jachthonden. Het ras is echter al heel lang bekend en was vroeger de Langharige Duitse Staande Hond. Het hoofd lijkt op dat van een spaniel, terwijl de bouw en vacht overeenkomt met dat van de setters. Het is een veelzijdige jachthond, met een goede neus en uitstekend uithoudingsvermogen. Het ras werd uit hetzelfde materiaal opgebouwd als de Kleine Munsterlander of Heidewachtel. Het ras stamt derhalve af van de langharige middeleeuwse vogelhonden die ingekruist werden met Franse Spaniels. De Grote Munsterlander werd in 1919 erkend.


Kenmerken:
Algemeen: De Grote Munsterlander oogt alert en energiek. Het lichaam is krachtig en gespierd. Het lichaam is niet te kort, met brede en diepe borst. Ribben licht gewelfd. De rug is recht en sterk. Buik licht opgetrokken. De benen zijn middelmatig lang met sterk bot. Matig lange hals, krachtig en zonder keelhuid.
Kleur: Wit met zwart hoofd, grote zwarte platen op het lichaam en onregelmatig verdeelde kleinere zwarte vlekken en zwarte haren door het wit.
Hoofd en schedel: Goed in verhouding met de grootte van het lichaam. De schedel is lang en breed, iets afgerond. Snuit krachtig en droog zonder duidelijke stop. Het hoofd oogt adellijk. Kaakspieren goed ontwikkeld en sterk. Zwarte neus met wijdopen en zachte neusgaten. Lippen iets rond en goed sluitend. De ogen zijn donker. Oren lang, hoog aangezet en vlak hangend. Schaargebit.
Staart: Goed aangezet ter hoogte van de ruglijn. Dik aan de wortel, gelijkmatig toelopend naar de punt. Goed bevederd. Horizontaal of iets omhoog gebogen gedragen.
Voeten: Tussen kattevoeten en hazevoeten in en sterk. Dichtbehaard tussen de tenen. Zwarte en sterke nagels.
Beharing: Lang, glad, licht gegolfd, kort op het hoofd en goede bevedering.
Schofthoogte: Reu en Teef: 58 - 62 cm.


Aard:
Intelligent, lief, aanhankelijk, waaks, moedig, werkwillig, soms wat dominant, goede neus, gehecht aan zijn gezin.


Verzorging:
Deze hond heeft weinig vachtverzorging nodig. Borstel en kam de vacht regelmatig en kijk goed na of de gehoorgang schoon is.Opvoeding:
De Grote Munsterlander is niet moeilijk op te voeden omdat hij intelligent en leergierig is en graag werkt. Sommige Munsterlanders zijn wat dominanter en vragen om een baas die wat doortastender te werk gaat.


Sociale aanleg:
Het ras heeft geen enkel probleem met de omgang met soortgenoten en andere huisdieren. De meeste Grote Munsterlanders zijn erg lief en geduldig met kinderen. In principe gedragen ze zich tegenover iedereen vriendelijk, al zullen ze zich als waakhond opwerpen als de nood aan de man is.

Beweging:
Deze hond wordt in de eerste instantie als jachthond gebruikt, maar dat betekent niet dat hij geen gezinshond kan zijn. Als u ervoor zorgt dat hij voldoende beweging krijgt, voelt hij zich in huis prima op zijn plek. De meeste exemplaren zijn dol op zwemmen en apporteren.