free web hosting | website hosting | Business Hosting Services | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Gordon Setter

Rasbeschrijving:
De Gordon Setter werd gefokt op Gordon Castle, Banffshire in Schotland. Het is de enige echte Schotse jachtond en heette in het begin Gordon Castle Setter. De vierde hertog van Richmond en Gordon fokte in de 18e eeuw dit ras en veel is aan hem te danken. Waarschijnlijk introduceerde hij de Collie en de Bloedhond. De Gordon Setter is de zwaarste van de settersoorten en is niet de snelste. Hij is vooral gebouwd om te galopperen. Als jachthond zoekt hij veerwild op en wordt gebruikt voor het stil trekken. Het is een prettige hond, en omdat hij zo vriendelijk en zacht is van aard ongeschikt als waakhond.


Kenmerken:
Algemeen: De Gordon Setter is een stijlvolle hond met het uiterlijk van een volbloed. Het is een symmetrisch gebouwde hond. Het lichaam is tamelijk kort met diepe, niet te brede borst. Ribben goed gerond. Matig lange benen met zwaar bot. Lange hals zonder keelhuid.
Kleur: Zwart met tan aftekeningen. Het zwart is diep glanzend, de aftekeningen warm rood.
Hoofd en schedel: De schedel is eerder diep dan breed. De snuit is smaller dan de schedel. De snuit eindigt vrijwel vierkant en is tamelijk lang. Duidelijke stop. Donkerbruine ogen. De oren zijn tamelijk lang, dun en hangend. Schaargebit.
Staart: Niet verder dan de sprong reikend, horizontaal gedragen. Dik bij de wortel en in een fijne punt uitlopend.
Voeten: Ovaal.
Beharing: Lang, zacht, glanzend, recht of licht golvend. Korter op het hoofd en aan de voorkant van de benen.
Schofthoogte: Reu: 65 cm, Teef: 62 cm.


Aard:
Sterke persoonlijkheid, Aanhankelijk, Vrolijk, Gelijkmatig temperament, Lief voor kinderen,
Uitstekende jachthond


Gebruik:
Jachthond, gezinshond.Opvoeding:
De Gordon Setter is een zachtaardige hond, die een consequente doch zeer zeker geen harde opvoeding nodig heeft. Een puppycursus is hiervoor een goed begin. Behalve het luistereren naar bepaalde commando's leert uw hond hier spelenderwijs omgaan met andere honden.


Activiteit:
De Gordon Setter vereist zeer veel en inspannende lichaamsbeweging.