free web hosting | free website | Web Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Golden Retriever

Rasbeschrijving:
De Golden Retriever zou zijn ontstaan uit kruisingen tussen de gele Retrievers en een oud slag Water Spaniel. Later werden de Ierse Setter, de Bloedhond en enkele zwarte Retrievers ingekruist. Het is echter niet geheel duidelijk hoe het ras ontstaan is! Zeker is dat de Golden Retriever een zuiver overervend ras is geworden dat uniform is qua aard en uiterlijk. Het ras heeft uitstekende jachteigenschappen en apporteert van nature. Het is een uitstekende gezinshond, vriendelijk met kinderen en goed te trainen. Geef de hond echter iets te doen, want verveling slaat gauw om in destructief gedrag.

 

Kenmerken:
Algemeen: De Golden Retriever is een krachtige en symmetirsch gebouwde hond. Vriendelijke gezichtsuitdrukking. Lichaam is kort met diepe borst en goed gewelfde ribben. Rug is recht en sterk. Benen matig lang met zwaar bot. Tamelijk lange hals.
Kleur: Elke tint goud, of roomkleurig
Hoofd en schedel: Brede schedel, krachtige snuit niet te lang en vrij breed. Goede stop. Kaken sterk. Donkere ogen. Matig grote oren en hangend. Schaargebit.
Staart: Lang en recht. Mag niet vrolijk gedragen worden.
Voeten: Rond en katachtig.
Beharing: Lang, vlak of golvend. Goede bevedering, dichte ondervacht, kort op het hoofd en voorkant van de benen.
Schofthoogte: Reu: 55 - 61 cm, Teef: 51 - 56 cm. Grootte in verhouding tot de omvang van het hoofd.

 


Aard:
Lief, intelligent, sociaal, zelfverzekerd, gevoelig, goed geheugen, groot aanpassingsvermogen, niet blafferig.

Verzorging:
Kam en borstel de vacht regelmatig, knip het teveel aan haar tussen de voetzolen weg en controleer op gezette tijden of de oren schoon zijn. Mocht u dat nodig vinden, dan kunt u de hond naar een trimsalon brengen, waar hij weer een goed verzorgd uiterlijk krijgt.
Opvoeding:
De Golden Retriever leert vrij snel en blijft datgene wat hij geleerd heeft zijn hele leven onthouden. Pak deze Golden Retriever nooit met te harde hand aan, want daar doet u zijn gevoelige en meegaande aard alleen maar geweld mee aan. Het is verstandig de training zo veel mogelijk af te wisselen en een gehoorzaamheidscursus wordt ten zeerste aanbevolen.


Sociale aanleg:
Honden van dit ras gaan erg goed om met soortgenoten, andere huisdieren en kinderen, al verdient het aanbeveling de hond ten opzichte van kinderen in bescherming te nemen. In de regel zijn Golden Retrievers echte mensenvrienden, ook al kunnen sommige exemplaren wat waaks zijn en wat terughoudend reageren in de buurt van onbekende bezoekers.

Beweging:
Ook al zal de Golden Retriever zich aanpassen aan u en uw gezin, vergeet niet dat de deze hond meer beweging nodig heeft dan een gemiddelde hond. Is de hond eenmaal uitgegroeid, dan kunt u hem naast de fiets laten lopen. De meeste exemplaren houden van zwemmen en apporteren en gooien hoge ogen op een gehoorzaamheidscursus, maar ook voor fly-ball en behendigheid komen ze graag uit hun mand.