free web hosting | free website | Business Hosting Services | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Fox Terriër

Rasbeschrijving:
Van de Fox Terrier bestaat een gladharige- en een draadharige variant. Hoewel qua aard en vorm gelijk, zijn het verschillende rassen die door de andere beharingsstructuur een ander silhouet vertonen. De naam terrier is afgeleid van het Latijnse woord terra, dat "aarde" betekent en slaat op de taak die dit ras moest verrichten. De Fox Terrier moest ongedierte bestrijden en de vos uit zijn hol drijven. De Gladharige Fox Terrier is volgens velen de beste terrier voor deze taak. De Draadharige Fox Terrier is populairder dan de Gladharige. De Draadharige Fox Terrier komt voort uit de draadharige terriers uit de Britse steenkoolgebieden van Durham, Wales en Derbyshire. Pas in 1872 werd dit ras voor het eerst tentoongesteld. Het ras is uitstekend geschikt voor kinderen en vormt een ideale gezinshond.


Kenmerken:
Algemeen: Vrolijke, levendige en actieve aanblik. Stevig geraamte en veel spierkracht. Snelheid en uithoudingsvermogen alswel symmetrie van de Foxhound moeten in dit ras terugkomen. Niet te hoog op de benen, maar meer zoals een ideaal jachtpaard. De rug is kort, droge lange nek zonder keelhuid.
Kleur: Wit moet overheersen. Gestroomde, rode of leverkleurige en leiblauwe vlekken zijn ongewenst.
Hoofd en schedel: Vlakke, tamelijk smalle schedel, zeer geringe stop en lange, stevige snuit. De bovenkant van de schedel moet bijna vlak zijn, licht hellend en naar de ogen toe geleidelijk smaller wordend. Een evenwichtig hoofd heeft een gelijke verhouding tussen snuit en schedel. Zwarte neus. De ogen zijn klein en liggen diep in het hoofd. Ze zijn donker van kleur en vertonen een vurige uitdrukking. Oren zijn knoporen. Schaargebit.
Staart: Wordt tot op 3/4 gecoupeerd. Vrij hoog aangezet, vrolijk gedragen, maar niet over de rug. De staart wordt gebruikt tijdens het werken met de hond en dient derhalve zeer sterk te zijn.
Voeten: Klein en rond. Stevige zool. De nagels zullen vanzelf kort afslijten wanneer de voorbenen welgevormd en recht zijn.
Beharing: Gladharige: Vlak, kort, hard en dicht. Draadharige: Ruw, hard en enigszins kroezend (moet getrimd worden).
Schofthoogte: maximaal 39 cm. Gewicht ongeveer 8 kg
Aard:
Zeer intelligent en slim, gehard, levendig, vrolijk, waaks, alert, moedig, volhardend en zelfverzekerd.

Verzorging:
De vacht van de draadharige Foxterriër moet in de regel een aantal keren per jaar met de hand geplukt worden. Daarnaast moet u de vacht meerdere malen per week borstelen en kammen. Maar als u met deze Terriër aan tentoonstellingen wilt gaan deelnemen, Heeft de vacht beduidend meer verzorging nodig.De gladharige Terriër heeft voldoende aan een wekelijkse borstelbeurt. Gebruik in de ruiperiode een rubberen borstel om de dode en losse haren te verwijderen.Opvoeding:
Foxterriërs zijn erg intelligent en leren relatief snel. Soms zijn ze wat koppig, maar dat is inherent aan het karakter van een Terriër. Blijf tijdens de opvoeding altijd consequent.

Sociale aanleg:
Dit ras gaat over het algemeen prima om met kinderen. Sommige exemplaren kunnen wat dominant zijn ten opzichte van soortgenoten. Leer de Foxterriër al op jonge leeftijd om te gaan met katten en andere huisdieren, zodat hij ze later niet zal najagen. Foxterriërs zijn waakzaam en zullen bij onraad aanslaan, maar zijn niet onvriendelijk tegen vreemden.

Beweging:
Deze honden barsten van energie en ze zijn dan ook graag in beweging Het dier is zeker te porren voor balspelletjes, zwemmen en sporten zoals behendigheid en fly-ball. Bent u sportief aangelegd, dan is een Foxterriër zeker een geschikte hond voor u.