free web hosting | free website | Business Hosting Services | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Flat Coated Retriever

Rasbeschrijving:
Waarschijnlijk heeft dit ras de Labrador Retriever, de Collie en enkele Spaniels als voorvaderen. Oorspronkelijk was het ras bekend als Wavy-coated Retriever, en waarschijnlijk werd het ras na de inkruising van de Collie hernoemd als Flatcoated Retriever, een ras met andere beharingsstructuur. De Flatcoated was voor de Tweede Wereldoorlog de bekendste jachthond, maar werd qua populariteit al gauw ingehaald door de Labarador Retriever en de Golden Retriever. Het ras heeft echter al zijn goede werkeigenschappen behouden.


Kenmerken:
Algemeen: De hond oogt vrolijk en bedrijvig. Het is een middelgrote en robuust gebouwde werkhond. Gestrekt lichaam met vrij brede en diepe borst en goed gewelfde ribben. Matig lange benen met sterk bot. Lange hals zonder keelhuid.
Kleur: Zwart of leverkleurig.
Hoofd en schedel: Het hoofd is lang en welgevormd. Vlakke schedel en matig breed. De snuit is lang en breed met geringe stop. Lange en sterke kaken. Ogen zijn donkerbruin of hazelnootkleurig met intelligente uitdrukking. Kleine en vlakhangende oren. Schaargebit.
Staart: Niet te lang, recht, nooit te veel boven de ruglijn gedragen.
Voeten: Rond en sterk, goed aangesloten tenen en met dikke voetzolen.
Beharing: Middelmatig lang, dicht, glad aanliggend, kort op hoofd en de voorkant van de benen.
Gewicht: 27 - 31.5 kg.Karakter:
De Flat coated Retriever is van origine een Engelse jachthond geschikt voor het werk nà het schot. Het apporteren is hem met de paplepel ingegoten. Wat in het dagelijks leven inhoudt, dat hij graag wat in de mond vasthoudt.
En dat kan van alles zijn!
Hij bruist van levenslust en energie, is dol op water en zwemmen, maar is daarbij zeer op de mens gericht met veel "will to please". Zijn normale begroeting bestaat uit graag tegen mensen opspringen en bij voorkeur een grote lik uitdelen. Dergelijk gedrag moet natuurlijk via een conseqente en geduldige opvoeding/training in goede banen worden geleid.
Hij is wat je noemt een Peter Pan onder de retrievers. En blijft dat meestal tot op zijn oude dag.
Nu de jachtmogelijkheden in Nederland aan 't afnemen zijn is het prettig, dat er allerlei andere "doe"mogelijkheden zijn voor een flatcoat.
Behalve een gehoorzaamheidstraining (natuurlijk een "must"), agility, flyball,
Obedience, reddingshond en zelfs snifferdog for drugs.
Een jachttraining al is die alleen maar met dummies blijft natuurlijk 't einde.
Last but not least is de flatcoat een prima gezelschapshond voor het gezin. Ook met kleine kinderen.


Gebruik:
Jachthond


Verzorging:
Af en toe een borstelbeurt is niet verkeerd. Ook de voetnagels mogen als deze te lang worden worden bijgeknipt met een speciale hondentang.
Alleen 't dode haar achter/rond de oren alsmede tussen de tenen en onder de voetzolen mag worden weggetrimd. Tot aan de hak mag de efileerschaar ook worden gebruikt. Verder geen poespas.
TIP Koop om te beginnen niet een al te dure schaar, maar haal een kapperschaar bij een van de vele grote drogisterijen die Nederland rijk is.
In het boek "Flatcoated Retrievers Today" van Joan Mason staat een prima trimschema verlevendigd met foto's.Activiteit:
Heeft zeer veel lichaamsbeweging nodig.